Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Στη φάκα φορτία οπωροκηπευτικών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Στη φάκα φορτία οπωροκηπευτικών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Αγροτικά Νέα 🕔November 26, 2021

Μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων ντοματών Αλβανίας, μήλων Βόρειας Μακεδονίας και λεμονιών Τουρκίας, με υπολείμματα φυτοφαρμάκων άνω του επιτρεπόμενου ορίου, εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές κατά την διάρκεια ελέγχων.

Τα φορτία με τα προϊόντα αυτά, οι επιτήδειοι είχαν στόχο να τα διοχετεύσουν στην αγορά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών από την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Συγκεκριμένα, εντός του 2021, διενεργήθηκαν με απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, επιπλέον προγράμματα εκτάκτων ελέγχων υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε εισαγόμενα φορτία φυτικής προέλευσης.

Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων των προηγούμενων ετών 2018, 2019 και 2020 αλλά και από τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διεξαχθέντων προγραμμάτων εκτάκτων ελέγχων σε εισαγόμενα φορτία φυτικής προέλευσης (τέσσερα προηγούμενα 3μηνα προγράμματα), διαπιστώνεται μια αυξανόμενη συχνότητα υπερβάσεων των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων (MRLs), σε εισαγόμενα φυτικά προϊόντα σε σχέση με τα εγχώρια.

Συνοπτικά σύμφωνα με τους ελέγχους:

1. Παρατηρούνται αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων σε ντομάτες προέλευσης Αλβανίας. Συγκεκριμένα, σε πέντε από τα 14 δείγματα που λήφθηκαν (ποσοστό 35,71%) διαπιστώθηκαν συγκεντρώσεις υπολειμμάτων ανώτερες από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

2. Παρατηρείται αθρόα εισαγωγή μήλων προέλευσης Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (546 φορτία και περισσότερα από 13 εκατομμύρια κιλά) κυρίως για χυμοποίηση αλλά και για την χονδρική αγορά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11% (3 δείγματα με υπερβάσεις στα 37 δείγματα που λήφθηκαν).

3. Παρατηρούνται αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων σε λεμόνια προέλευσης Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σε δύο από τα εννιά δείγματα που λήφθηκαν (ποσοστό 22,22%) διαπιστώθηκαν συγκεντρώσεις υπολειμμάτων ανώτερες από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrocapital.gr