«Το ελαιόλαδο για την Κρήτη ήταν ”χρυσάφι”, βοήθησε πολύ τους αγρότες».

 

Για την εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς στην Κρήτη μίλησε στην ΕΘΕΑΣ, ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, Πρόεδρος της «Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Ένωσης Ηρακλείου ΑΕ» και μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Μετά από σχεδόν 20-30 χρόνια, φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο. Οι ποσότητες στο νησί ”έσπασαν” ρεκόρ, καθώς ξεπέρασαν τους 110.000 – 120.000 τόνους. Μέχρι τα τέλη της βδομάδας θα ολοκληρωθεί η ελαιοσυγκομιδή σε όλο το νησί» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 4,70 – 4,90, οι οποίες είναι εξαιρετικές, συλλογιζόμενοι την αύξηση του κόστους σε ενέργεια, πετρέλαιο, αλλά και τα ακριβά εργατικά. Όμως, το αποτέλεσμα είναι θετικό για το νησί μας».

«Το ελαιόλαδο για την Κρήτη ήταν ”χρυσάφι”, βοήθησε πολύ τους αγρότες. Ήταν μια εξαιρετική χρονιά και μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να τη διαμορφώναμε εμείς. Δυστυχώς, είναι μια χρονιά που διαμορφώθηκε εξαιτίας των μεσογειακών χωρών, Ιταλίας και Ισπανίας που είχαν χαμηλές παραγωγές και δεδομένης της ζήτησης για ελαιόλαδο στην παγκόσμια αγορά, μοιραία οι Ευρωπαίοι έμποροι ήρθαν εδώ για το κρητικό ελαιόλαδο, το οποίο έχουν ανάγκη, όπως και κάθε χρόνο» πρόσθεσε. «Αν δεν είχαν ανέβει τα κόστη, θα μιλούσαμε για μια ”χρυσή” χρονιά» τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Γαβαλάς μίλησε για τη δημιουργία της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «Κρητών Ένωσις», που αποτελείται από εννιά ενώσεις από όλη την Κρήτη και στοχεύει στην τυποποίηση και στη δημιουργία ενός κοινού brand, μια ενιαία ετικέτα για το ποιοτικό κρητικό ελαιόλαδο. «Την τελευταία διετία έχει κατατεθεί ένας φάκελος από τέσσερις οργανώσεις του νησιού και την Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την οποία διεκδικούμε την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κρήτης. Πιστεύουμε πως φέτος θα ??έρθει?? η τελική έγκριση και θα έχουμε και αυτό το ??όπλο?? στα χέρια μας. Μια ενέργεια η οποία είναι πολύ σημαντική για την υπεραξία του κρητικού ελαιολάδου» τόνισε.

Ερωτηθείς ο κ. Γαβαλάς για τη γεωργία ακριβείας, δήλωσε πως είναι το «μέλλον» των παραγωγών, που θα διασφαλίσει τη μείωση του κόστους, αλλά και καλύτερα προϊόντα. Τέλος, σχετικά για τη θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρω από την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου δήλωσε πως «ως Ένωση, με άλλους πέντε συνεταιρισμούς μέσω των προγραμμάτων των ΟΕΦ, πραγματοποίησαμε ενημέρωση και εκπαίδευση μιας μεγάλης ομάδας παραγωγών». «Η συνεχής εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και πρακτικές είναι πολύ σημαντική και μακάρι να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση» κατέληξε.

Προέλευση άρθρου: https://www.etheas.gr

Recommended Posts