Πολύ γόνιμη και με μεγάλη συμμετοχή νέων γεωπόνων, χαρακτήρισε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 7 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Τμήματος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα.

Στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι και τα σιτηρά, στην επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης, τη στήριξη του εισοδήματος στα καπνά, το διπλασιασμό του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα των βιολογικών προϊόντων για τη Θράκη, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα σχέδια βελτίωσης, το πρόγραμμα μεταποίησης στον Έβρο, αλλά και τη συνεργασία του υπουργείου με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, μίλησε ο κ. Αραχωβίτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά το πέρας της συζήτησης, θέμα της οποίας ήταν η «Οργάνωση του Αγροτικού Χώρου και η νέα κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Συζητήσαμε για το βαμβάκι, όπου κατεβάζοντας το πλαφόν στη συνδεδεμένη ενίσχυση, σχεδόν το σύνολο των παραγωγών πήραν και τη συνδεδεμένη. Εξετάζεται για το βαμβάκι και για τα σιτηρά το πρόγραμμα των Π. Σ. Ε. Α, προχωράμε την κατάθεση του φακέλου για την ένταξη στο πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ. Ο. Ε)», είπε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε στη στήριξη του εισοδήματος για τα καπνά μέσω του προγράμματος De minimis (κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας). «Από την ενημέρωση που είχαμε το πρωί από τον ΕΛ. Γ. Α, όλα τα οφειλόμενα από ζημιές που έγιναν το 2018 έχουν κι αυτά καλυφθεί. Θεωρώ ότι προχωράμε στο 2019 αφήνοντας πίσω τα προβλήματα του 2018, έχοντας δρομολογήσει τα περισσότερα κι έχοντας κλείσει τις περισσότερες πληγές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «προχωράμε σε μία καλύτερη χρονιά… Είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις και τα σιτηρά φέτος πηγαίνουν καλά, τα βαμβάκια έχουν καλή φυτρωτικότητα ελπίζουμε ότι θα είναι μία καλή χρονιά αυτή που διανύουμε για τον Έβρο».

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα και την τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «προχωράμε ομαλά». «Μετά το De minimis που δόθηκε, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς, αλλά και την αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση που δόθηκε πολύ νωρίς για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια, είχαμε τα ευχάριστα χθες το βράδυ, όπου κατατέθηκε από τον επενδυτή δεσμευτική προσφορά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts