Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Σταβλικές εγκαταστάσεις: Τι προβλέπει το νοσμοσχέδιο

Σταβλικές εγκαταστάσεις: Τι προβλέπει το νοσμοσχέδιο

Κτηνοτροφικά Νέα 🕔November 17, 2021

Σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η επίλυση «θεμάτων και η άρση των περιορισμών που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του ν. 4056/2012, αλλά και χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».

Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατατέθηκε στην Βουλή.

 Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος είναι «να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50% – 60% αυτών, καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σκοπός είναι η απλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για την αντιμετώπιση τόσο των χρόνιων ζητημάτων της κτηνοτροφικής παραγωγής, όσο και των σύγχρονων προκλήσεων που παρουσιάζει ο εν λόγω χώρος.

Παράλληλα, αποσαφηνίζεται το καθεστώς διενέργειας ελέγχων και επιβολής κυρώσεων σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν αφενός τη λειτουργία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και αφετέρου την αποστολή του, ειδικότερα δε τη χορήγηση αποζημιώσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr