Πόσο μακριά θα πάμε αύριο;

 

Σε ότι αφορά την διαδικασία εμφιάλωσης, οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στο κόστος των υλικών συσκευασίας επιδεινώνονται. Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν αυτό πρόκειται να τελειώσει, είναι βέβαιο ότι οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές, στις προμήθειες υλικών.

«Δεν έχουμε πλέον τις συνηθισμένες επιλογές, αλλά οι πελάτες συνειδητοποιούν την κατάσταση και δείχνουν κατανόηση, αν εμείς δεν έχουμε κάποια σχήματα και χρώματα φιαλών, ορισμένα πώματα, ορισμένα χαρτοκιβώτια χωρίς σήμανση …» παρατηρεί ο Philippe Cazaux

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας με αδιανόητη ταχύτητα, προκαλούν άνευ προηγουμένου αύξηση κόστους όλων των προμηθειών για την οινοποιία . Ενώ η συνεχής αύξηση της τιμής των υλικών συσκευασίας ήδη κινητοποιούσε τους οινοποιούς μερικούς μήνες πριν, με την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την Covid-19 παγκοσμίως κατά την έναρξη του έτους 2021, αυτή η αύξηση φαίνεται ότι από τώρα και στο εξής θα επιδεινώνεται από την άνοιξη του 2022, αφού όλοι οι τιμοκατάλογοι αυξήθηκαν ξαφνικά από την 1η Απριλίου.

Αντιμέτωποι με ξαφνικές διακυμάνσεις στην τιμή και τη διαθεσιμότητα “τις ζούμε από μέρα σε μέρα” διαμαρτύρεται ο Philippe Cazaux, ο διευθυντής της ομάδας Συνεταιρισμών Bordeaux Families (5.000 εκτάρια αμπέλου για 300 παραγωγούς και 10% του AOC Bordeaux), ο οποίος συνοψίζει την τρέχουσα κατάσταση ως εξής: «Επεκτείνουμε τους χρόνους παράδοσης και αυξάνουμε το κόστος: οι άνθρωποι που οργανώνουν την εμφιάλωση μεταμορφώνονται σε προμηθευτές πρώτων υλών. Η εμφιάλωση γίνεται ανακούφιση, όταν όλα τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο για μπουκάλια και ετικέτες».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts