Στα εμπόδια η ανομβρία, οι τιμές και οι αποδόσεις της ελαιοκράμβης, αλλά και η αβεβαιότητα για την απορρόφηση του βιοντίζελ από τα διϋλιστήρια.

Περιορισμένο καταγράφεται το ενδιαφέρον για την σπορά ελαιοκράμβης στις βασικές παραγωγικές ζώνες της χώρας. Πολλοί αγρότες, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αναμένεται να στραφούν στην καλλιέργεια σκληρού και μαλακού σίτου, για μια σειρά από λόγους, που έχουν να κάνουν με την εμπορική τιμή των προϊόντων και πώς αυτή έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό, με τις περσινές αποδόσεις και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά βιοντίζελ.

Στο νομό Σερρών, πέρσι καλλιεργήθηκαν αρκετά στρέμματα με ελαιοκράμβη, ωστόσο, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη, φέτος πάμε για μείωση. Σύμφωνα με τον κ. Γκιργκίρη, η ανομβρία δεν βοηθά τους παραγωγούς να σπείρουν, πρόβλημα αποτελούν σαφώς και οι χαμηλότερες τιμές από πέρσι, ενώ πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να στραφεί στα δημητριακά και δη στα σιτάρια, λόγω των καλύτερων τιμών. Η εταιρεία του κ. Γκιργκίρη κάνει αυτή την περίοδο συμβάσεις με τους παραγωγούς σε συνεργασία με την Σερραϊκή εταιρεία Φυτοενέργεια, με κατώτατη εγγυημένη τιμή στα 36 λεπτά, μια τιμή που μπορεί όμως να αυξηθεί στην πορεία. Πέρσι οι παραγωγοί ελαιοκράμβης έλαβαν 40 λεπτά το κιλό για το προϊόν, αλλά η αναστάτωση με την απορρόφηση του βιοντίζελ (για την οποία έχουμε γράψει πολλές φορές) δημιουργεί αβεβαιότητα. Σημειωτέον ότι πέρσι στις Σέρρες σε ξηρικά χωράφια, όπου μπαίνει κυρίως η ελαιοκράμβη, ήταν κατώτερες του αναμενομένου, κυμάνθηκαν δε μεταξύ 150-200 κιλά στο στρέμμα, όταν άλλες χρονιές έφθασαν στα καλά χωράφια και στα 250 κιλά το στρέμμα. Παράλληλα, αντικίνητρο για τους παραγωγούς φέτος, σύμφωνα με τον Στέργιο Γκιργκίρη, φαίνεται πως αποτελούν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αρκετοί παραγωγοί, προβλήματα εντομολογικής φύσεως.

Στην περιοχή της Ορεστιάδας, επίσης περιορισμένο καταγράφεται το ενδιαφέρον των αγροτών για την ελαιοκράμβη, με την σπορά να βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε να ακολουθεί το επόμενο διάστημα. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πέρσι καλλιεργήθηκαν γύρω στα 4.000 στρέμματα, ωστόσο φέτος όλα δείχνουν, ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 1.000 αυτά που θα σπαρούν. Η τιμή στην Ορεστιάδα, όπως μας εξηγεί ο κ. Κουμπρίδης, θα προκύψει όπως και τις προηγούμενες χρονιές τον Ιανουάριο, έπειτα από διαγωνισμό που θα κάνει ο Συνεταιρισμός, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να πάρουν το προϊόν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts