Στα χαµηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται τα παγκόσµια αποθέµατα σκληρού σιταριού, µε τους βασικούς συντελεστές της βιοµηχανίας στην Ιταλία, να αναµένουν τιµές αυξηµένες κατά 25% για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Στις «Ηµέρες Σκληρού Σίτου» συναντήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα, διαδικτυακά αυτή τη φορά, εκπρόσωποι συνεταιρισµών, παραγωγοί και εκπρόσωποι της βιοµηχανίας ζυµαρικών της γειτονικής χώρας για να συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς µετά από την πανδηµία του κορωνοϊού και λίγο πριν ξεκινήσει η νέα εµπορική περίοδος.

Τα παγκόσµια αποθέµατα έχουν αγγίξει χαµηλό δεκαετίας, µε τις προοπτικές για την επόµενη χρονιά να µην αφήνουν το παραµικρό περιθώριο αύξησής τους, αφού αναµένεται ότι θα είναι µειωµένα κατά 27% µέχρι και του χρόνου, όσο η κατανάλωση ζυµαρικών παραµένει αυξηµένη κατά 24%, φτάνοντας σε κορυφές κοντά στο 40% τις πρώτες εβδοµάδες της καραντίνας. Παράλληλα, οι εκτιµήσεις για τις ποσότητες και τις ποιότητες της νέας σοδειάς είναι συγκρατηµένες, λόγω της έντονης ξηρασίας που έπληξε τα ιταλικά χωράφια, αλλά και των παραξενιών του καιρού στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιµή σκληρού στη Φότζια παραµένει εδώ και τρεις εβδοµάδες καρφωµένη στα 302 ευρώ ο τόνος για τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ οι παράγοντες που συµµετείχαν στις Ηµέρες του Σκληρού στην Ιταλία, αναµένουν σταθερά αυξηµένες τιµές κατά 25% για το επόµενο διάστηµα.

Τι σηµαίνει αυξηµένη τιµή κατά 25%; Λαµβάνοντας υπ’ όψιν ότι η τιµή πέρυσι στα αλώνια ήταν στα 21 λεπτά, γίνεται λόγος για µια αύξηση άνω των 5 λεπτών το κιλό. Τα νέα δεδοµένα, επιβεβαιώνουν τις εκτιµήσεις της Agrenda όλο το τελευταίο διάστηµα που αναµένουν µια αφετηρία στα 25 λεπτά για το σκληρό στα αλώνια. Άνθρωποι της αγοράς εξηγούν στην Agrenda ότι οι προθέσεις στο εµπόριο συντελούν προς την κατεύθυνση των 25 λεπτών το κιλό, επίπεδα που µπορούν να στηριχτούν από τη σηµερινή πραγµατικότητα, την οποία πλέον διαπιστώνει και η βιοµηχανία της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts