Η ολοκλήρωση του «πρότζεκτ Nemo Ι», όπως αποκαλείται η πώληση των Νηρέα – Σελόντα, θεωρείται κομβικής σημασίας για τον κλάδο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου η πίεση του τουρκικού ανταγωνισμού και η πλεονασματική διεθνής παραγωγή έχουν οδηγήσει τις τιμές στον βυθό.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο τιμών του FAO Globefish, η ψαλίδα μεταξύ του λαβρακιού και της τσιπούρας συνέχισε να ανοίγει τον Ιούλιο, με τις τιμές του πρώτου να υποχωρούν έτι περαιτέρω, φτάνοντας τα 3,60 ευρώ/κιλό στην ιταλική αγορά για το μέγεθος των 300-450 γραμμαρίων. Σημειωτέον ότι, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», η μέση τιμή που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο report του Ιουνίου ήταν 3,70 ευρώ/κιλό και συνιστούσε ιστορικό χαμηλό.

Αντίστοιχα, στη γαλλική και στην πορτογαλική αγορά η μέση τιμή για το ελληνικό λαβράκι του ίδιου μεγέθους τον περασμένο μήνα ήταν 3,65 ευρώ/κιλό, στη Γερμανία 3,67 ευρώ/κιλό και στο Ηνωμένο Βασίλειο 3,83 ευρώ/κιλό. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για την τσιπούρα, η οποία κατάφερε τον Ιούλιο να κρατηθεί στα 4,40 ευρώ/κιλό στην ιταλική αγορά (μέγεθος 300-450 γραμμαρίων), στα 4,45 ευρώ/κιλό στη γαλλική και στην πορτογαλική, στα 4,47 ευρώ/κιλό στη γερμανική και στα 4,63 ευρώ/κιλό στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts