elaiodentro, elia, αποζημιώσεις

«Ράλι» τιμών χωρίς προηγούμενο, εδώ και χρόνια, έχει «πυροδοτήσει» η μεγάλη έλλειψη πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με την τιμή το πρωί της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου να έχει «σκαρφαλώσει» ήδη στα 1,50 ευρώ το κιλό για τα 110 τεμάχια και με τις φήμες στα πόστα να οργιάζουν ότι θα φτάσει ακόμη και στα 1,60 ευρώ το κιλό.

 

Από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν η ΔΕΑΣ άνοιξε το χορό των τιμών, αναρτώντας τιμολόγιο με 1,30 ευρώ το κιλό, ξεκίνησε μια σφοδρή εμπορική σύγκρουση στη λογική του ανοικτού πλειστηριασμού και ένας μετά τον άλλο οι μεταποιητές, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες τους, άρχισαν να πλειοδοτούν, ανεβάζοντας ανά 10 λεπτά το κιλό.

Την υψηλότερη τιμή, στο 1,50 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον έως τη στιγμή που γραφόταν αυτές οι γραμμές, την είχε δώσει μια νεοεμφανιζόμενη εταιρεία, η Κιαγιας Γεώργιος & ΣΙΑ ΟΕ η οποία φέρεται να συνεργάζεται με έναν Ιταλό έμπορο, ενώ την αμέσως επόμενη, στα 1,45 ευρώ το κιλό, είχε προσφέρει η Sithonia Olives SA.

Αντιθέτως δεν είχαν ανοίξει καθόλου τα χαρτιά τους οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, όπως η Intercom (σ. σ. Τσαγκούλης), η Olymp (Αδελφοί Κωνσταντόπουλοι) και η Regina (Ιωαννίδης). Μάλιστα για την τελευταία μεσίτες έλεγαν στους παραγωγούς πως προτίθεται να δώσει 10 λεπτά περισσότερα από ό,τι οι υπόλοιποι.

«Οι τιμές θυμίζουν χρηματιστήριο. Κάθε μέρα βγαίνει κάποιος και δίνει κάτι παραπάνω από τον προηγούμενο. Οι μεταποιητές είναι στα χωριά κι έρχονται στα χωράφια να κλείσουν την παραγωγή. Είναι εμφανές ότι έχουν ανάγκη από ποσότητες και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να τις αποκτήσουν», ανέφερε στην Agrenda o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τρίγλιας, Δημήτρης Δελημανώλης, σημειώνοντας ότι υπάρχει φημολογία ότι θα δώσουν και 1,60 ευρώ, αλλά με διαλογέα.

Τον καλπασμό των τιμών επιβεβαιώνει και ο Θανάσης Τσικούρης από τον Α.Σ. Ορμύλιας, ο οποίος τον αποδίδει στο γεγονός ότι η παραγωγή τελικά θα είναι ακόμη μικρότερη από αυτή που αναμενόταν. «Μιλάμε για σχεδόν 70% μείωση της παραγωγής. Να σκεφτείτε εμείς πέρυσι είχαμε στην Ορμύλια 14.000 τόνους και φέτος αν πιάσουμε 5.000 άντε 6.000 με τα ξερικά, θα είναι θαύμα», ανέφερε. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, το πρόβλημα των λίγων εργατικών χεριών, που έχει οδηγήσει φέτος σε αύξηση της τιμής συγκομιδής, από τα 2,20 – 2,40 ευρώ το τελάρο, που ήταν πέρυσι, σε 3 έως 3,5 ευρώ.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agronews.gr

Recommended Posts