βαμβάκι

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων – σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στο Agronews – ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι (περί τα 160 εκατ. ευρώ). Αν και η πληρωμή της αναμενόταν από τα τέλη Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων, όπως έγινε γνωστό δεν επέτρεψε τελικά στη διαδικασία να τρέξει νωρίτερα, ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έλλειψη ρευστότητας, που πήγε πίσω την πληρωµή.

Το πριµ υπολογίζεται στα 68,5 ευρώ το στρέµµα, µε τους καλλιεργητές που είχαν ζηµιά λόγω καιρικών συνθηκών και πόρισµα των γεωπόνων του ΕΛ. Γ. Α που να επιβεβαιώνει τη σχετική απώλεια παραγωγής, να µη χάνουν την ενίσχυση λόγω χαµηλότερου πλαφόν.

Όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda μετά τις αυριανές πιστώσεις αναμένεται να… ξεμπλοκάρουν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Οργανισµού Πληρωµών απέναντι στους αγρότες. Εκτός από τις συνδεδεµένες του 2018 που πιστώνονται κατά το σύνηθες σταδιακά, τους επόµενους δύο µήνες το βάρος θα πέσει στις εκκαθαρίσεις προγραµµάτων αλλά και εκκρεµοτήτων ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικών.

Ειδικότερα, μετά την παρτίδα αυτή των πληρωµών αναμένονται οι οικονοµικές ενισχύσεις ύψους περί το 1 εκατ. Eυρώ για τους παραγωγούς των µικρών νησιών του Αιγαίου όσον αφορά τις εξής καλλιέργειες: δαµάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιµο λαθούρι, φάβα και ντοµατάκι Σαντορίνης, γεώµηλα, αγκινάρα Τήνου, εσπεριδοειδή σε Χίο, Σάµο, Κάλυµνο, Κάρπαθο και Ρόδο, κριθάρι Λήµνου και διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων. Επιπλέον θα πιστωθούν και κάποια υπόλοιπα από τις διορθώσεις που έγιναν µετά την πληρωµή των πρώτων 7 συνδεδεµένων ενισχύσεων (σκληρό σιτάρι, βρώσιµα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί µε κέλυφος, µήλα και ζαχαρότευτλα).

Επιπλέον μετά την πληρωμή βάμβακος διοικητικοί από τις Περιφέρειες και τις ∆.Α.Ο. Κ σε συνεργασία µε τον Ο. Π. Ε. Κ. Ε.Π. Ε θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων, η ροή των οποίων θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταµειακή ρευστότητα. Αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι οι εκκρεµότητες όσων παραγωγών έχουν απλήρωτα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση της περσινής χρονιάς, αυτά θα κλείνουν µε σταδιακές πιστώσεις.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts