Την ανάγκη «υποταγής» των εργαλείων της ψηφιακής εποχής στην υπηρεσία των βασικών στόχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και των ανισοτήτων. Και για την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο και στην γη τους, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες του 11ου Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων και Γεωργίας που ολοκληρώθηκε χθες στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας 2019», στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα κάνει τώρα το επόμενο βήμα για την μετάβαση της γεωργίας στην ψηφιακή εποχή». Τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραχωβίτης και σημείωσε ότι για τα 800 εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα και τα 2. 5 δισεκατομμύρια που υποσιτίζονται δεν ευθύνεται η ανεπάρκεια στην παραγωγή τροφίμων. Αλλά η άνιση κατανομή πλούτου, τόσο στον κόσμο όσο και στο εσωτερικό μεμονωμένων χωρών και αυτή είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τώρα πλέον και με τα μέσα που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της παρέμβασης του υπουργού κατά την χθεσινή Διάσκεψη 75 υπουργών Αγροτικής ανάπτυξης από όλον τον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με «οικοδέσποινα» την Γερμανίδα υπουργό Γιούλια Κλέκνερ.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας. Τόνισε ότι πρόκειται για έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, θα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια, η χρήση του θα είναι δωρεάν. Ενώ θα έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις.

Αναλυτικότερα, το έργο προβλέπει την εγκατάσταση 6. 500 μετεωρολογικών σταθμών, κάλυψη πάνω από 150. 000 στρεμμάτων και την δημιουργία λογισμικού, το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τα επιμέρους δεδομένα.

«Η μετάβαση θα δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης, αλλά τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι πως «κάνουμε το επόμενο βήμα» προς την ψηφιακή γεωργία.

«Όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, η Ελλάδα θα ανήκει στις ηγέτιδες δυνάμεις στην Ευρώπη για αυτού του είδους την γεωργία».

Διαβάστε τη συνέχεια στο emvolos.gr

Recommended Posts