Με τις καιρικές συνθήκες απέναντί τους οι επιχειρήσεις σποροφύτων προσπαθούν να αντιληφθούν τις προθέσεις των παραγωγών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.Ήδη, ένας αριθμός παραγωγών έχει δώσει τις παραγγελίες του για τη σπορά των φυτών του καρπουζιού, του αγγουριού, της ντομάτας, του κολοκυθιού κ.ά. Ενώ έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες εμβολιασμού των φυτών πάνω σε υποκείμενα.

Από τη δεκαετία του ’80 τα εμβολιασμένα φυτά κυριαρχούν και αποτελούν μια λύση στο πρόβλημα των ασθενειών που αντιμετωπίζουν τα φυτά. Καθώς η εμβολιαστική μέθοδος έχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των προσβολών από ασθένειες των κηπευτικών. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, για την τρέχουσα περίοδο θα υπάρξουν οι ίδιες φυσιολογικές διακυμάνσεις στις παραγόμενες ποσότητες χωρίς μεγάλες διαφορές από τις περσινές. Ο καιρός θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον κλάδο αυτόν.

Ο Γιώργος Μπίλλης από την περιοχή της Λάρισας περιγράφει με σαφήνεια την κατάσταση στον χώρο των σποροφύτων:

«Είμαστε στο ξεκίνημα της νέας αυτής περιόδου και έχουμε ολοκληρώσει ένα μέρος των παραγγελιών για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Όμως, σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών που παράγουμε, η σπορά θα ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα. Η βιομηχανική ντομάτα αναμένεται να έχει μία μικρή αύξηση για τη φετινή περίοδο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα φυτά, θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά».

Επισημαίνοντας τις κακές καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα που προκαλούν στον προγραμματισμό της σποράς, ο Σ. Καμούτσης, υπεύθυνος γεωπόνος της Καμούτσης Pland από την Αλίαρτο Βοιωτίας, καταθέτει τη δική του άποψη για την πορεία των σποροφύτων αυτή την εποχή:

«Προσπαθούμε μέσα στη νέα καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε να κάνουμε έναν ορθολογικό προγραμματισμό. Αλλά, δυστυχώς οι εναλλαγές του καιρού τροποποιούν τον αρχικό μας σχεδιασμό. Η ζήτηση των κηπευτικών είναι ανεβασμένη την καλοκαιρινή περίοδο λόγω του τουρισμού. Ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό. 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts