βαλσαμόχορτο

Sissy Nika

Κίτρινα όμορφα λουλουδάκια με πέντε πέταλα και στίγματα σε έντονο βυσσινί χρώμα «κρατούν κρυμμένα» μυστικά, για την ευζωία, την τόνωση του νευρικού συστήματος, την επούλωση ελκών στομάχου και εντέρων καθώς και εξωτερικών τραυμάτων και εγκαυμάτων.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα
Η χρωματική επιστήμη επαληθεύεται για μια ακόμα φορά, τα ανθάκια έχουν το κίτρινο της δημιουργίας και τα μπορντώ στίγματα αυτό της ευζωίας.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη σήμερα το πρωί αφού πριν την ανατολή του ήλιου ξεκίνησα με την παρέα μου από το Πλατύ για το καλοκαιρινό μου «σαφάρι» άγριου σπαθόχορτου.

Η εξόρμηση έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας… Η συλλογή των λουλουδιών θα πρέπει να γίνει με την πρώτη πρωινή δροσούλα για να είναι τα πολύτιμα έλαια του φυτού, στο φόρτε τους.

Συλλογή σπαθόχορτου

Ο Γιάννης σε ρόλο «λαγωνικού», μας οδηγεί στις παρυφές του όμορφου δάσους, έξω από την Βέροια. Εκεί ανάμεσα στα βάτα ξεπροβάλλουν οι κίτρινες κορφούλες του σπαθόχορτου, που μένουν ανθισμένα όλο το καλοκαίρι.

Κόβοντας τα ανθισμένα κλαράκια τα δάκτυλά μας γίνονται βυσσινί, όσο για τα αγκάθια …προσπαθώ να ξεχάσω αυτή την εμπειρία… Τα «καλά κόποις κτώνται» οπότε δεν γκρινιάζω… Χρησιμοποιούμε ψαλίδι ώστε να μην κάνουμε ζημιά στο φυτό, για να το ξαναβρούμε του χρόνου. Το χαλάζι που έπεσε τον προηγούμενο μήνα έκανε ζημιά και έτσι κάποια από τα φυτά δεν άνθισαν.

Σπαθόχορτο
βαλσαμόχορτο

 

Σκαρφαλώνοντας τα υψώματα ανακαλύπτουμε και άλλες συστάδες σπαθόχορτου. Ο αρχηγός της αποστολής … μας προτρέπει να κάνουμε γρήγορα, γιατί ο ήλιος αρχίζει να λάμπει και εμείς πρέπει να αποχωρήσουμε … Επίπονη εργασία που όμως μας δίνει χαρά γιατί γυρίζοντας, στο κτήμα στο Πλατύ, θα ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία παραγωγής του πολύτιμου σπαθόλαδου.

Η ιστορία του

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο Emvolos.gr

Recommended Posts