Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Σπαράγγι: Ξεκίνησε η σεζόν με καλή παραγωγή και αυξημένη ζήτηση

Σπαράγγι: Ξεκίνησε η σεζόν με καλή παραγωγή και αυξημένη ζήτηση

Αγροτικά Νέα 🕔April 1, 2019

Με χαμόγελα για τους καλλιεργητές ξεκίνησε η σεζόν για το σπαράγγι στις περισσότερες περιοχές σε σχέση με πέρσι σε επίπεδο στρεμματικών αποδόσεων, χάρη στον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε, ο οποίος είναι φιλική συνθήκη για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον από τις αγορές, για το σχεδόν αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν, χαρακτηρίζεται «με το καλημέρα» ζωηρό. Ωστόσο, μπαίνοντας πιο όψιμα η Γερμανία και συνολικά οι χώρες της Κεντρ. Ευρώπης στο παιχνίδι, θα καθοριστεί η εξέλιξη της εμπορίας.

«Ευελπιστούμε σε μια καλή χρονιά. Προηγήθηκε ένας χειμώνας ευνοϊκός για το σπαράγγι, τα φυτά μπόρεσαν να “κοιμηθούν” από το πολύ κρύο και περιμένουμε μια αρκετά αυξημένη παραγωγή σε σχέση με την προηγούμενη παραγωγική περίοδο, που είχαμε μειωμένες αποδόσεις, λόγω του περσινού μαλακού χειμώνα. Εάν, όπως φαίνεται, οι αποδόσεις είναι πάνω από 650 κιλά το στρέμμα, θα είναι πολύ καλά», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο διευθυντής της Ε. Α. Σ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης. Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες περίπου, διατηρούμενη στα 1.150 στρέμματα που συγκεντρώνει στη δύναμή της η Ε. Α. Σ. Ο κ. Σαραντίδης διακρίνει αυξημένο ενδιαφέρον από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται εξαγωγικά η Ε. Α. Σ, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως «όταν βγει η παραγωγή της Κεντρ. Ευρώπης, θα καθορίσει σημαντικά την εξέλιξη της εμπορίας».

Όσον αφορά τις τιμές που διαμορφώνονται σε καθημερινό επίπεδο στις αγορές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των παρτίδων, αυτές τις μέρες κυμαίνονται στα 2,5-3,5 ευρώ το μισό κιλό στη λιανική, που σημαίνει 3-3,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. «Εάν συνεχίσει έτσι, θα μιλάμε για μια εξαιρετική τιμή», υπογράμμισε το έμπειρο στέλεχος της ΕΑΣ.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr