βαμβάκι

Πως «έχουν δίκιο και φωνάζουν» για το ζήτημα της έκτακτης ενίσχυσης στο βαμβάκι και το αγροτικό πετρέλαιο παραδέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σε εκπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) , δίνοντας δεσμεύσεις ότι αναζητούνται οι πόροι προκειμένου να δοθεί η στήριξη στους βαμβακοπαραγωγούς.

Φεύγοντας από την συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου στην πλατεία Βάθη, οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ δήλωσαν στο Agronews «ότι κρατούν μικρό καλάθι» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του υπουργού και επιφυλάχτηκαν για νέο κύκλο κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα σε περίπτωση που δεν δουν ανταπόκριση στις διεκδικήσεις τους. Ο υπουργός από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε πως αναζητούνται οι πόροι προκειμένου να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις λόγω απώλειας εισοδήματος με το βαμβάκι να διεκδικεί λόγω εκτάσεων και μεγέθους καλλιέργειας την μερίδα του λέοντος επί των πόρων. Αναφορικά με το πετρέλαιο, ο υπουργός παραδέχτηκε την ασυνέπεια των πράξεων ως προς τις προεκλογικές υποσχέσεις όμως «χρήματα δεν υπάρχουν» όπως φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, οι αγρότες έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρουν στην ηγεσία της πλατείας Βάθη τα αιτήματά τους, που αφορούν στις αποζημιώσεις λόγω Ιανού, τις ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος λόγω πανδημίας και την προεκλογική δέσμευση των κυβερνώντων περί αγροτικού πετρελαίου, που ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί.

Σημειώνεται ότι αγροτικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή ζητώντας άμεσα να δοθεί ενίσχυση στο βαμβάκι οι παραγωγοί του οποίου είδαν φέτος τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 25% αφού η εγχώρια εκκόκκιση επικαλούμενη την πανδημία κράτησε τις τιμές σε επίπεδα κάτω των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών.

Η ειδική ενίσχυση των βαμβακοκαλλιργητών σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda βάσει σχεδίου που εξεταζόταν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, προσεγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ και το ποσό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τον ενδιάµεσο προϋπολογισµό του ΠΑΑ 1,2 δις ευρώ για την διετία 2021-2022. Αυτό σηµαίνει ότι µπορεί να υπάρξει δέσµευση ποσού τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ το οποίο µαζί µε την εθνική συµµετοχή δύναται να καλύψει τη δαπάνη ύψους 60 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την στήριξη των βαµβακοκαλλιεργητών με τη μορφή μιας κλιμακωτής ενίσχυσης που θα ξεκινάει από τα 40 ευρώ το στρέµµα και θα περιορίζεται στα 20 ευρώ για τους µεγάλους καλλιεργητές, δηλαδή θα κινείται σε ένα µέσο όρο περί τα 30 ευρώ το στρέµµα και µε ανώτατο όριο τα 600 στρέµµατα ανά παραγωγό.

Διαβάστε τη συνέχει του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts