crop-καλλιεργεια-χωραφι

Χωρίς συνεκτικό κρίκο οι μέχρι σήμερα ρητορική του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, στα θέματα του αγροτικού τομέα, επαναφέρουν στο δημόσιο λόγο την αοριστολογία περί «ανάδειξης της αγροτικής πολιτικής σε πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξης της χώρας», λες και όλα άρχισαν χθες.

Την ίδια ώρα, η νέα πολιτική ηγεσία δεν δείχνει διάθεση να εντοπίσει τις μεγάλες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας, πράγμα που τη δυσκολεύει στη χάραξη ενός ασφαλούς οδικού χάρτη που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τις μεγάλες προκλήσεις της νέας ΚΑΠ παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κατατεθεί η ελληνική θέση αναφορικά με το βαθμό εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων (αποδυνάμωση της ιστορικότητας), υπάρχει προς το παρόν σιγή ιχθύος.

Σκότος επικρατεί μέχρι τώρα και σε ότι αφορά στον τρόπο κατανομής των νέων βοσκοτόπων που με βάση τον κανονισμό OMNIBUS ανέρχονται σε 9,6 εκατ. στρέμματα και τα οποία «στροβιλίζονται» στη χοάνη του πολυδαίδαλου και αδιαφανούς ΟΣΔΕ.

Τέλος μεγάλη δυσπραγία και αναβλητικότητα παρατηρείται στην κατάρτιση κάποιων προγραμμάτων που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική απορρόφηση και διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, με τους ιθύνοντες να αναμασούν νούμερα για ποσά που έχουν προορισμό τον αγροτικό χώρο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εξειδικεύσει αυτά τα κονδύλια και να σχεδιάσει την κατανομή τους.

Όπως οι σκόρπιες αναφορές σε καινούργια αγροτικά δάνεια ύψους 480 εκατ. ευρώ με την εγγύηση 80% από το Ελληνικό Δημοσίο που έκαναν έναν κύκλο της δημοσιότητας στον αστικό τύπο το περασμένο Σαββατοκύριακο για να στηρίξουν την περιοδεία του πρωθυπουργού και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλία. Είναι γνωστό βέβαια ότι πρόκειται για τα γνωστά χρηματοδοτικά μέσα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, των οποίων η κατανομή στις τράπεζες έχει καθυστερήσει περισσότερο από μια διετία και των οποίων η χορήγηση στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου κινείται με πολύ αργό ρυθμό.

Αυτό που εξόργισε τους αγρότες

Μέσα σ’ όλα αυτά μια αναφορά του κ. Λιβανού στην έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών, φαίνεται να δημιουργεί σοβαρές αντιδράσεις στις τάξεις του αγροτικού κόσμου που περιμένει από τον νέο υπουργό περισσότερη αυτοκριτική για τις ευθύνες της επίσημης Πολιτείας στη χάραξη μιας ουσιώδους αγροτικής πολιτικής και περισσότερη ευγένεια έναντι των ανθρώπων που υπό δύσκολες συνθήκες εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την στήριξη της εθνικής οικονομίας.

Αφορμή για τα παραπάνω έδωσε μια συνέντευξη του υπουργού στο ΣΚΑΙ στη όου έκρινε σκόπιμο να παρουσιάσει στοιχεία με βάση τα οποία το 97% των αγροτών μας δεν έχει λάβει καμία κατάρτιση. Αντίθετα, στην Ολλανδία, τόνισε, όσοι έχουν αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι 71%. Σε ανακοίνωση μάλιστα του υπουργείου η οποία εκδόθηκε στη συνέχεια προβάλλεται η εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να ξανασχεδιάσει το ζήτημα της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts