σταρι

Σοβαρές πρόσθετες δυσκολίες έχει δημιουργήσει στον αγροτικό κόσμο το θέμα των επιταγών και ο τρόπος που αυτό άνοιξε

μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με στόχο να προστατευθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες των οποίων η οικονομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης ήταν και παραμένουν θετικές.

Ωστόσο, τα… απόνερα αυτής της διευθέτησης, όπως έχει γράψει ήδη το Agronews, μεταφέρουν βάρη και σε συντελεστές της αγοράς οι οποίοι ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με καινούργια προβλήματα τα οποία υπονομεύουν τη συναλλακτική τους σχέση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ευθύνη γι’ αυτά.

Τις τελευταίες ημέρες το Agronews γίνεται αποδέκτης τέτοιων περιστατικών, με  αγρότες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ιστορίες επιταγών οι οποίες είτε έχουν φθάσει στα χέρια τους (αποδέκτες) είτε έχουν περάσει από τα χέρια τους (κομιστές), δηλαδή οπισθογραφήθηκαν και δόθηκαν σε τρίτους και φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να πληρωθούν στην ώρα τους.

Οι επιταγές αυτές για τις οποίες ανακύπτει πρόβλημα, προέρχονται κατά βάση από εκδότες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, επομένως τυγχάνουν προστασίας, με βάση την ειδική ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί. Δηλαδή δικαιούνται αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες.

Αν οι αγρότες κατατάσσονταν αντίστοιχα σε προστατευόμενο ΚΑΔ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζητήσουν προστασία για τις επιταγές δικής τους έκδοσης, έτσι ώστε να συμψηφίσουν κατά κάποιο τρόπο την ταμειακή επιβάρυνση.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει, που σημαίνει ότι, ενώ θα πρέπει να καλύψουν στο ακέραιο και στον προβλεπόμενο χρόνο τις δικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, δεν εισπράττονται (τουλάχιστον για 75 μέρες) οι επιταγές που έχουν παραλάβει για τη πώληση των προϊόντων τους.

Σημειωτέον ότι δύο μεγάλοι κλάδοι που συνδέονται αντίστοιχα με προϊόντα όπως είναι το βαμβάκι και η φέτα αλλά και αρκετοί άλλοι που αφορούν σε μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν περάσει (λόγω ΚΑΔ) σε προστατευόμενο καθεστώς.

Αυτό σημαίνει ότι εκκοκκιστές και τυροκόμοι π.χ., έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να προστατευθούν και να μην πληρώσουν τις επιταγές για 75 μέρες από τη λήξη τους.

Τι θα γίνει αντίστοιχα με τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βαμβακοπαραγωγούς που έχουν στα χέρια τους αυτές τις επιταγές; Πως θα διαχειρισθούν το διάστημα αυτών των δύο μηνών;

Υπάρχει πρόβλεψη να διαβιβασθούν σε κάποια τράπεζα και να χρηματοδοτηθούν γι’ αυτό το διάστημα; Προς το παρόν όχι. Ενδεχομένως αυτό να έχει να κάνει με τη συναλλακτική σχέση του κάθε πελάτη.

Στην περίπτωση των αγροτών κι εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν.

Λίγοι, ελάχιστοι, πιθανά και κανείς, είναι σε θέση να μπορούν να πείσουν την τράπεζα να κάνει αυτή τη διευκόλυνση. Επομένως χρειάζεται ρευστότητα, που υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts