elaiodentro, elia, αποζημιώσεις

Σοβαρά προβλήματα με το δάκο έχουν ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Ηρακλείου, αφού οι καιρικές συνθήκες έχουν αυξήσει τους πληθυσμούς.

Όπως δηλώνει η κ. Βαρβάρα Σφακιανάκη, από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, «αν και έχουν πραγματοποιηθεί τρεις ψεκασμοί σε κάποιες περιοχές έχουμε σοβαρά προβλήματα και φέτος με το δάκο. Θα ακολουθήσει ο τέταρτος ψεκασμός και θα γίνει και πέμπτος, όπως μας έχει υποσχεθεί η Περιφέρεια Κρήτης. Πάντως οι παραγωγοί θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις».

Συγκεκριμένα η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για τα παρακάτω:

Στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων (εκτός Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός τα νότια της Δημοτικής Ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνα καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας.

Σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των ψεκασμών. Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε εγρήγορση και όπου απαιτηθεί θα προχωρήσει άμεσα και σε επόμενο δολωματικό ψεκασμό.

Ωστόσο οι πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί και το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις περιοχές υπάρχουν μικρά ποσοστά καρποφορίας καθιστά την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας αμφίβολη.

Για το λόγο αυτό συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts