Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στη συγκομιδή ελιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή στην χώρα από το πανελλαδικό lockdown που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη (5/11/2020) ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιάς Καλαμών που η χαμηλή τιμή τους λειτουργεί «αποτρεπτικά» στους παραγωγούς να κάνουν συγκομιδή. Με την καραντίνα θα αυξηθούν τα προβλήματα και κινδυνεύουν να μείνουν πολλές ποσότητες ασυγκόμιστες. Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στη συγκομιδή λαδοελιάς που σε Μεσσηνία και Λακωνία αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων σε 10 ημέρες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών είναι ετεροεπαγγελματίες και θα είναι δύσκολο να μετακινηθούν στα χωράφια τους. Επίσης η μαύρη εργασία θα είναι αδύνατη (είτε σαν εργάτη είτε σαν μισιακά). Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών, έχει καθυστερήσει η διαδικασία πρόσκλησης εργατών γης λόγω γραφειοκρατίας από τις υπηρεσίες των Περιφερειών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Χανδρινού κ. Κώστας Αποστολόπουλος, «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις προσκλήσεις των εργατών γης. Οι διαδικασίες αργούν λόγω γραφειοκρατίας από τις υπηρεσίες των Περιφερειών. Αυτή την εποχή γίνεται συγκομιδή για τις μαυροελιές που είναι μικρές ποσότητες. Σε 10 περίπου ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων λαδοελιάς και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της καραντίνας στη μεταφορά των εργατών γης αλλά και του ελαιοκάρπου από το χωράφι στα ελαιοτριβεία. Πρέπει να προβλεφτύν μέτρα από την κυβέρνηση για να διεξαχθεί ομαλά η συγκομιδή της παραγωγής».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts