σιτάρι

Σε ρυθμούς ρελαντί κινείται αυτό το διάστημα η ελληνική αγορά του σκληρού σιταριού, με την προσοχή να είναι αναπόφευκτα στραμμένη στη νέα σοδειά και στον αλωνισμό που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες.

Την εμπορική «ησυχία» διαταράσσουν σποραδικά λιγοστές πράξεις για σιτάρια της περυσινής σεζόν με τις οποίες ορισμένοι μύλοι σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη φετινή παραγωγή. Παράλληλα, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν και κάποιες εξαγωγές προς Ιταλία και Τουρκία, με τιμές της τάξης των 220-225 ευρώ FOB.

Πέραν αυτών, ωστόσο, οι συντελεστές του χώρου επικεντρώνονται αυτό το διάστημα στην «ανάγνωση» των δεδομένων που καταφθάνουν τόσο από την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, προκειμένου να «χαρτογραφήσουν», στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό τη δεδομένη χρονική στιγμή, το τοπίο της ερχόμενης εμπορικής σεζόν.

Μειωμένες οι εκτάσεις σε Ευρώπη και Καναδά

Το πρώτο «κρατούμενο» έχει να κάνει με τη μείωση των εκτάσεων στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι, η οποία, επιβεβαιώνοντας προβλέψεις που είχε μεταφέρει σε παλαιότερα ρεπορτάζ η «ΥΧ», υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 15%. Σημειωτέον ότι η μείωση των εκτάσεων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο: Στο 8% υπολογίζονται οι απώλειες σε στρέμματα στην Ιταλία και στο 3% στη Γαλλία, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η Ισπανία. Έχοντας αυτά κατά νου, άλλωστε, στις τελευταίες προβλέψεις της η γαλλική συμβουλευτική Strategie Grains έκανε λόγο για συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή κάτω από 7,9 εκατ. τόνους τη σεζόν 2019/2020, η χαμηλότερη από το 2014/2015.

Στον αντίποδα, αυξημένες εκτάσεις σπάρθηκαν στην Τυνησία και στην Αλγερία, δύο χώρες που έχουν διακηρυγμένο στόχο να επιτύχουν τα επόμενα χρόνια αυτάρκεια σε ό,τι αφορά τις ανάγκες τους σε σιτάρι, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι αρχικές εκτιμήσεις για μείωση εκτάσεων έως και 30% στον Καναδά φαίνεται να διαψεύδονται, με τις απώλειες να ανέρχονται τελικά στο, διόλου ευκαταφρόνητο, 15%.

Μάλιστα, η «διόρθωση» αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα αποθέματα από την περυσινή χρονιά που διαθέτει ακόμα η βορειοαμερικανική χώρα, εξηγούν έως έναν βαθμό και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στις οποίες πουλάει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» πηγές με γνώση της αγοράς, καναδέζικο σκληρό φτάνει σήμερα στη χώρα μας σε τιμές της τάξης των 245 ευρώ/κιλό.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts