watermelon

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών της Θεσσαλίας. Αφενός ανησυχία και προβληματισμός στους πληγέντες –από τις έντονες βροχοπτώσεις– παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται αισθητά, ενώ με βάση τις περσινές εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις φέτος δεν τρέφουν ιδιαίτερες προσδοκίες από τον ΕΛΓΑ. Αφετέρου αισιοδοξία σε όσους η παραγωγή τους γλύτωσε από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, καθώς η σοδειά τους θα γίνει ανάρπαστη στην αγορά, καλύπτοντας τις απώλειες των «καιρόπληκτων» συναδέλφων τους, με ό,τι σημαίνει αυτό για την τιμή πώλησης. Τα καρπούζια κυριαρχούν στον Νομό Λάρισας και ήδη ξεκίνησε η συγκομιδή, αντίστοιχα και τα πεπόνια στον Νομό Τρικάλων.

Λάρισα

Ο Νομός Λάρισας ακολουθεί σε πρωιμότητα την πρωτοπόρο Τριφυλία Πελοποννήσου και έπεται ο Νομός Τρικάλων στην καρπουζοκαλλιέργεια. Τα συνεργεία με τα εργατικά χέρια συγκροτήθηκαν ήδη, αλλά οι Λαρισαίοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις στρεμματικές αποδόσεις, καθώς οι συνεχείς βροχές δημιούργησαν προβλήματα με τον περονόσπορο (τον οποίο, όμως, λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας δηλώνουν ότι θα το αντιμετωπίσουν καίρια). Περίπου 3.500 στρέμματα με καρπούζια καλλιεργήθηκαν φέτος στον Νομό Λάρισας, με το Μακρυχώρι παραδοσιακά να κατέχει τη μερίδα του λέοντος (περίπου 2.500 στρ.), ενώ οι υπόλοιπες σοδειές μοιράζονται σε Μαυροβούνι, Νέα Λεύκη και Δελέρια – Αγία Σοφιά Τυρνάβου. Η πλειονότητα της παραγωγής είναι υπαίθρια, χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι Σελήνια, Όμπλα, Φλόριντα και Αρένα. Δυστυχώς, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα η παραγωγή να εμφανίζεται μειωμένη, από τον αρχικό στόχο των 10 τόνων/στρέμμα, οι προσδοκίες να έχουν μειωθεί στους 7 τόνους/στρέμμα περίπου. Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 500 ευρώ/στρέμμα (εργατικά, λιπάσματα, τα οποία, όμως, είναι ελάχιστα, γι’ αυτό και το καρπούζι θεωρείται από τα πιο καθαρά φρούτα).

Σύμφωνα με τον παραγωγό Πάνο Σταυροθόδωρο (ο οποίος κυριαρχεί στην πόλη της Λάρισας με τους υπαίθριους πάγκους), «το 60% της παραγωγής και, κυρίως, οι πολύ πρώιμες ποικιλίες εξάγονται σε Ρουμανία και Βουλγαρία και το υπόλοιπο 40% προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση. Αρχικά, η τιμή πώλησης του καρπουζιού σε εμπόρους-μεσίτες είναι 20 λεπτά/κιλό, αλλά όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι αυτή μειώνεται, ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά».

Όσον αφορά το πεπόνι, η συγκομιδή στα λίγα στρέμματα του νομού θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιουνίου, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στους 2 τόνους, κατά μέσο όρο. Η παραγωγή δεν εξάγεται, καθώς μετά βίας φτάνει να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η φετινή τιμή προσδιορίζεται στα 40 λεπτά/κιλό από το χωράφι, ενώ όσοι διαθέτουν πάγκους στις λαϊκές ή στους δρόμους το πουλούν έως και 1 ευρώ.

Τρίκαλα

Αισθητά μειωμένη, της τάξεως ακόμη και του 60%-70%, εμφανίζεται η παραγωγή πεπονιού στον Νομό Τρικάλων, η συγκομιδή του οποίου ξεκίνησε προ ημερών και θα συνεχιστεί έως το α΄ δεκαήμερο του Αυγούστου. Στα καρπούζια, η συγκομιδή αναμένεται περί τα τέλη του μήνα με αρχές Ιουλίου, οπότε είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για πιθανόν ζημιές στην παραγωγή. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα πεπονιού στον νομό υπολογίζονται σε 2.500 περίπου, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στους 4,5-5 τόνους. Σύμφωνα με τον Λάζαρο Βράντζα, «όσα πεπόνια γλύτωσαν από τις άκαιρες βροχές, θα εξαχθούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία και τα υπόλοιπα προορίζονται για την ντόπια αγορά. Η τιμή ξεκινά από τα 40 λεπτά και όλοι ελπίζουμε τα πρώιμα πεπόνια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, που βγήκαν στο εξωτερικό, να μη γυρίσουν πίσω, γιατί τότε θα ανακατευτεί πολύ η αγορά».

Σχετικά με τα καρπούζια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βράντζα, «η παραγωγή στον νομό είναι περιορισμένη. Κάθε χρόνο, ολοένα και λιγότερα στρέμματα φυτεύονται. Και αυτό γιατί το πεπόνι φεύγει πιο εύκολα από το καρπούζι. Αυτό αν σου μείνει στο χωράφι, το δίνεις όσο όσο και ούτε τα εργατικά δεν καλύπτεις». Φέτος, υπολογίζεται να σπάρθηκαν περίπου 550 στρέμματα.

Πολλοί Τρικαλινοί παραγωγοί έχουν, ήδη, στήσει τους πάγκους τους στην εθνική οδό, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στο οδικό τους δίκτυο, ελέω Εγνατίας, ελπίζοντας να σώσουν τη χρονιά.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr

Recommended Posts