«Υπάρχει ένας Έλληνας που δεν στενοχωρήθηκε με αυτό που συνέβη; Η στενοχώρια δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε κομματικό ζήτημα. Δεν υπάρχει ένας γονέας που να μην σκέφτηκε ότι εκεί μέσα θα μπορούσε να ήταν το δικό του το παιδί. Όλων μας τα παιδιά, και το δικό μου, έχουν ταξιδέψει με αυτό το τρένο».

 

«Ένα τόσο τραγικό δυστύχημα δεν θα μπορούσε να μην έχει κάποια επίπτωση στην κοινή γνώμη, θα ήταν και παράλογο. Επομένως, βρίσκω πολύ φυσιολογική την αντίδραση που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει καθόλου από αυτό, αντιθέτως στις δημοσκοπήσεις πέφτει. Άρα, έχουμε περισσότερο μία οργή του κόσμου, η οποία οδηγεί σε αυτό που λέμε «αντισυστημική συμπεριφορά».

«Στη χθεσινή δημοσκόπηση μόλις το 8% πιστεύει ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Αυτό είναι προφανώς μία αποτυχία της Κυβέρνησής μας ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη.  Διότι το δυστύχημα αυτό είναι ο ορισμός του ανθρώπινου λάθους. Και δεν ήταν λάθος ενός ανθρώπου ήταν λάθος, δυστυχώς, αρκετών ανθρώπων. Και του προϊσταμένου και των άλλων που δεν πήγαν στη βάρδια τους. Τα παιδιά αυτά χάθηκαν τόσο άδικα γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη θέση, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Αυτό είναι δεδομένο».

«Το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης μας είναι ότι δεν καταφέραμε να συγκρουστούμε με το «βαθύ» κράτος, με το «βαθύ» δημόσιο. Και εδώ υπάρχει και ένα οξύμωρο. Κάνει η ΑΔΕΔΥ συγκέντρωση για τα θύματα στα Τέμπη και βασικό τους σύνθημα είναι «όχι στην αξιολόγηση στο δημόσιο», ενώ αυτό που μας διδάσκει η συγκεκριμένη τραγωδία είναι ακριβώς το αντίθετο. Θα πρέπει να υπάρχει σκληρή αξιολόγηση και με ποινές».

«Θεωρώ τελείως αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για τον Κώστα Καραμανλή και για τη Νέα Δημοκρατία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε ποτέ καμία πολιτική ευθύνη για κανένα θέμα. Ο Κώστας Καραμανλής πήρε την απόφαση να παραιτηθεί σε πρώτο χρόνο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στην μεταπολίτευση. Και πήρε πάνω του αμαρτίες, κατά τη γνώμη μου, πολύ περισσότερες από όσες του αναλογούσαν. Διότι τελικά τι έγινε; Την πράξη ευθύνης του Κώστα Καραμανλή την πούλησαν στην κοινή γνώμη ως ενοχή. Ο Κώστας Καραμανλής δεν ευθύνεται για αυτό το δυστύχημα και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό στην κοινή γνώμη με θάρρος. Δεν μπορεί να ευθύνεται ο Υπουργός για το ότι ο σταθμάρχης δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο, για το ότι ο άλλος δεν πήγε στην δουλειά του και γιατί ο τρίτος δεν είδε την κονσόλα. Αυτά δεν είναι υπουργικά καθήκοντα. Η πολιτική ευθύνη είναι γενική έννοια και την ανέλαβε με γενναιότητα».

«Είναι πραγματική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διορθώσει αυτό το «κακό κράτος». Και στο επιχείρημα όσων λένε «γιατί δεν το έκανε», σας απαντώ ότι αυτοί που το λένε, δεν έχουν πετύχει όσα έχει πετύχει ο Μητσοτάκης αυτά τα τέσσερα χρόνια. Άρα, μην καταστρέφουμε και μην λιθοβολούμε μία μεγάλη προσπάθεια τεσσάρων ετών γιατί δεν προλάβαμε να αλλάξουμε ένα πράγμα. Αν ο λαός του δώσει την ευκαιρία θα τα αλλάξει, γιατί πρωτίστως το πιστεύει ο ίδιος».

«Πιστεύω ότι το διακύβευμα των εκλογών και της νέας 4ετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να είναι ότι έχει έρθει η ώρα, όπως φτιάξαμε το ψηφιακό κράτος, όπως φέραμε τόσες πολλές ξένες επενδύσεις, όπως αντιστρέψαμε το οικονομικό κλίμα, όπως αλλάξαμε τη διεθνή εικόνα της χώρας να πάμε και να συγκρουστούμε με αυτό το τελευταίο κομμάτι της παλιάς Ελλάδας που κρατάει την Ελλάδα πίσω. Αυτό θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://youtu.be/ckTLtEiSdbQ

Recommended Posts