olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Σημαντική έλλειψη ρευστότητας και ισχνές θεσμικές παρεμβάσεις επιβραδύνουν την ελληνική αγορά ελαιολάδου την στιγμή που με την ίδια κοινωνικοοικονομική συνθήκη που επιβάλλει η πανδημία,

οι ανταγωνιστές της Ιβηρικής και της γειτονικής Ιταλίας, έχουν να επιδείξουν πρόοδο σε ό,τι αφορά στις τιμές του προϊόντος, την παρουσία του στο ράφι και την εξέλιξη της καλλιέργειας σε σχέση με το 2019.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία βρίσκεται πλέον στα 2,70 ευρώ το κιλό, 50 λεπτά περίπου πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα του προηγούμενου Δεκεμβρίου και οδεύει προς τα 3 ευρώ, ενώ η Ιταλία έχει επιστρέψει σε εύρος τιμών άνω των 5 ευρώ. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να απορροφήσει από μόνη της λόγου χάριν μια ποσότητα 3.000 τόνων φρέσκου ποιοτικού ελαιολάδου, που αντιστοιχεί στην έως τώρα παραγωγή μιας περιοχής όπως είναι η Μονεμβασιά.

«Ακόμα και με 3 ευρώ να δώσουμε το φρέσκο ελαιόλαδο της περιοχής, καμία εταιρεία δεν έχει τώρα 3 εκατομμύρια διαθέσιμα για να αγοράσει τους 3.000 τόνους που έχουμε ετοιμοπαράδοτους. Ούτε μπορεί να βρει να τα δανειστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς από την Λακωνία.

Φαίνεται λοιπόν ότι στο ίδιο υφεσιακό περιβάλλον και από την ίδια εμπορική γραμμή εκκίνησης, αφού πέρυσι όλες οι χώρες παραγωγοί ελαιολάδου παρουσίασαν μειωμένες τιμές, οι ανταγωνιστές της Ελλάδας, κατάφεραν να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εργαλεία ανάκαμψης που είχαν στη διάθεσή τους. Η σιωπή των συντελεστών του κλάδου εκτός του ότι μαρτυρά το έλλειμμα ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, έρχεται να ομολογήσει πως οι πανηγυρισμοί στην πλατεία Βάθη για την στήριξη της ελαιοκομίας αφορούν σε παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts