Με την ψήφιση του νόμου 4691/05.06.2020 (Α’108) έχουν επέλθει σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο επιβολής διοικητικών κυρώσεων του τομέα των τροφίμων με «εκτίναξη προς τα πάνω» του χρηματικού ύψους των προστίμων που αφορούν:

α) την παραπλανητική επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων που αφορούν ειδικά στον προσδιορισμό του τόπου παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης των τροφίμων (30.000 ως 300.000 ευρώ από 500 έως 30.000 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο νομικό καθεστώς).

β) την από πρόθεση παραποίηση στη σήμανση της χώρας καταγωγής, του τόπου μεταποίησης ή παραγωγής ή προέλευσης των προϊόντων και τη χρήση ενδείξεων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) και ενδείξεων βιολογικών προϊόντων

γ) την μη τήρηση, κατόπιν προθέσεως, των ειδικών προδιαγραφών παραγωγής, διάθεσης, επισήμανσης, παρουσίασης και διαφήμισης των ανωτέρω Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. ή των βιολογικών προϊόντων

δ) δόλιες αθέμιτες πρακτικές κατάρτισης ή νόθευσης εγγράφων, χρήσης πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων ή ακόμη και αντιποίησης της ταυτότητας μιας επιχείρησης με σκοπό την κυκλοφορία – διάθεση μη συμμορφούμενων προϊόντων

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ύψος του προστίμου, επισημαίνεται ότι η παραγωγή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων μετά από διαπίστωση της αρμόδιας αρχής, τιμωρείται πλέον με διοικητικό πρόστιμο χρηματικού ύψους από 15.000 έως 80.000 ευρώ (από 500-30.000 ευρώ που ήταν πρώτα).

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας της Θεσσαλονίκης, συνιστά σε όλες τις μονάδες παραγωγής, τυποποίησης – συσκευασίας κ.α. «να επιστήσουν την προσοχή τους στην τήρηση των απαιτήσεων επισήμανσης της κείμενης ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας των τροφίμων με ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή αναγραφή της χώρας καταγωγής ή του τόπου παραγωγής ή μεταποίησης ή προέλευσης των προϊόντων αλλά και στην ορθή χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. και των ενδείξεων βιολογικών προϊόντων, στις ετικέτες επισήμανσης των διακινούμενων τροφίμων.

Συνήθη φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών συνιστούν:

1) τα κρούσματα ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων

2) η εσκεμμένη απόκρυψη του πραγματικού τόπου προέλευσης ενός τροφίμου ελληνικής προέλευσης όταν υπάρχει διασύνδεση της περιοχής που παράγεται με φαινόμενα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης γνωστά στο ευρύ κοινό

3) η καταπάτηση εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας σε διακινούμενα τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα η παράνομη χρήση επώνυμων αυτοκόλλητων ετικετών φρούτων σε διακινούμενους, στο υπαίθριο εμπόριο, καρπούς αμφιβόλου προελεύσεως

4) ο σφετερισμός της εταιρικής ταυτότητας (brand name) επώνυμης εταιρείας παραγωγής τροφίμων

5) η διακίνηση τροφίμων με απομίμηση της συσκευασίας γνωστού οίκου παραγωγής-τυποποίησης και παραποίηση του ονόματός του

6) η πώληση προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ χωρίς να δικαιούνται τη χρήση των ανωτέρω γεωγραφικών σημάτων κλπ.

Η παραπλάνηση του καταναλωτή επισύρει πέραν των διοικητικών και ποινικές κυρώσεις οι οποίες είναι:

1) Για νοθευμένα τρόφιμα: φυλάκιση τουλάχιστον (3) τριών μηνών ή χρηματική ποινή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικά, ενώ εάν αποδειχθεί μετά από τεκμηρίωση ότι τα νοθευμένα τρόφιμα είναι ταυτόχρονα και επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, τότε επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον (3) τριών ετών και ανάλογη χρηματική ποινή σε εφαρμογή πάντα του Ποινικού Κώδικα

2) Για τα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία τρόφιμα: φυλάκιση τουλάχιστον (6) έξη μηνών ή χρηματική ποινή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικά, εκτός αν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή από άλλες κείμενες διατάξεις

3) Για τρόφιμα που προκύπτουν από παράνομη ανάμειξη τροφίμων διαφορετικών ποιοτήτων: φυλάκιση ή χρηματική ποινή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικά (ν. 4691/2020, άρθρο 29, παρ.3)

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts