Χωρίς τέλος είναι ο εμπαιγμός για τους τευτλοπαραγωγούς και φέτος, καθώς εκεί που νόμιζαν πως έλυσαν, επιτέλους, το σοβαρό πρόβλημα απορρόφησης των τεύτλων της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, ο υπεκμισθωτής των εργοστασίων της ΕΒΖ, τους έβγαλε άλλο… φασούλι, που «καίει» τις -κατά τα άλλα- συμφωνημένες τιμές.
Το σκωτσέζικο ντους ήρθε το περασμένο Σάββατο όταν ο ιδιοκτήτης της «Royal Sugar», Χρήστος Καραθανάσης τους κάλεσε στο εργοστάσιο της ΕΒΖ ΑΕ στις Σέρρες, για να τους ανακοινώσει πως τελικώς θα τηρήσει τη δέσμευση, που ανέλαβε πριν περίπου ένα μήνα, ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και από την 1η Νοεμβρίου θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα τεύτλα της φετινής σοδιάς.
Πριν προλάβουν να πουν όμως «Δόξα τω Θεώ», τους βγήκε το «βόηθα Παναγιά», καθώς ο επιχειρηματίας, με επίκληση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, τους ξεκαθάρισε πως το εργοστάσιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και να παράξει ζάχαρη και πως τα τεύτλα τους θα πάνε το πιθανότερο για καύσιμη ύλη σε μονάδες βιοαερίου και ίσως και για ζωοτροφές.
Η ψυχρολουσία ωστόσο έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όπως πληροφορείται η Agrenda, όταν οι παριστάμενοι τευτλοπαραγωγοί διαπίστωσαν πως η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως θα τροποποιηθεί και η τιμή με την οποία θα αγοραστεί η παραγωγή τους, καθώς θα εξαρτηθεί από το πόσο θα την αγοράσουν οι βιομηχανίες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες δεν έχουν κανέναν λόγο να πλειοδοτήσουν από τη στιγμή που βλέπουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική αξιοποίησης των τεύτλων.
«Παίζεται μια ρώσικη ρουλέτα και στο τέλος τη σφαίρα, όπως γίνεται συνήθως, θα τη φάμε εμείς. Ξεκάθαρα δεν μας δόθηκε τιμή, όμως είναι βέβαιο ότι από τα περίπου 33 ευρώ τον τόνο που περιμέναμε με βάση το μέσο poll των τελευταίων ετών θα πάρουμε πολύ λιγότερα. Και αν συνεκτιμήσουμε το κόστος παραγωγής, που είναι κατ’ ελάχιστο στα 220 ευρώ το στρέμμα, συν τα μεταφορικά, να τα φέρουμε στην αυλή της μονάδας, θα βάλουμε και από την τσέπη μας», μας είπε ο παραγωγός Στέργιος Νικολής και τόνισε ότι αν κάτι μπορεί να σώσει μερικώς την παρτίδα, είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση, για την οποία, όμως, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο νέο».
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr