βαμβάκι

Θεαματική αύξηση δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) στη ζήτηση για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι διεθνώς

την ώρα που οι βαμβακοκαλλιεργητές αναζητούν τρόπους αντίδρασης στο σκληρό σχέδιο των εκκοκιστών για τις φετινές τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, τουλάχιστον όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της διεπαγγελματικής (ΔΟΒ).

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι εξαγωγές βαμβακιού της Ελλάδος σημείωσαν αύξηση 70%. Η αύξηση αυτή σημαίνει πως το βαμβάκι που εξήχθη μόνο το 1ο εξάμηνο του έτους είχε αξία 279 εκατ. ευρώ.

Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, θέλουν τον μεγάλο αγοραστή ελληνικού βαμβακιού Τουρκία, που αγόραζε φθηνά καθώς δεν την ενδιέφερε πολύ η ποιότητα, να ζητά πλέον λιγότερο προϊόν, παράλληλα με αύξηση της ζήτησης από άλλες χώρες που πληρώνουν για να βρουν ποιότητα και εκεί θα μπορούσε να οφείλεται η τόσο μεγαλύτερη αξία στις εξαγωγές χωρίς να έχει ανέβει θεαματικά η έκταση καλλιέργειας στη χώρα.

Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Cotton Farsala για συνεργασία με στρατηγικό εμπορικό συνεργάτη δείχνουν πως υπάρχει χώρος στη διεθνή αγορά για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι με τιμές που ανταποκρίνονται στην αξία του προϊόντος. Όπως έχει γραφεί επανειλημμένα στο AgroNews, αυτός που χρειάζεται καλό βαμβάκι θα το πληρώσει.

Ήδη καταγράφεται μια ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Νέα Υόρκη να πιάνει τα 62-63 σεντς η λίμπρα, κάτι που επιτρέπει υπολογισμούς με πρόσημο το 4 για το σύσπορο. Το θέμα όμως δεν είναι το ελληνικό βαμβάκι να κινηθεί αυστηρά με βάση τη διεθνή τιμή. Το θέμα είναι να εισπράξει την πραγματική του αξία και τα ανταλλάγματα της πολύ καλής ποιότητας (micronair, μήκος ίνας, λευκότητα κα) καθώς και της ομοιογένειας που παρουσιάζει φέτος. Σε αυτό ιδιαίτερο ρόλο μπορούν να έχουν οι λεγόμενοι μεγάλοι παραγωγοί που συνήθως αρκούνται στο κάτι παραπάνω χωρίς να διαπραγματευόνται σοβαρά και οργανωμένα με τους εκκοκκιστές.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr

Recommended Posts