Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση τόσο για το τριφύλλι, όσο και για τις σανοβρώμες, κάτι που φέρνει χαμόγελα στους αγρότες, αλλά προβληματισμό στους κτηνοτρόφους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της τωρινής περιόδου είναι η σπουδή μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων από Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες κ.λπ. να εφοδιαστούν για το χειμώνα νωρίς, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τόσες αποθήκες γεμάτες με προϊόν, όσες πέρσι και τρίτον, το γεγονός ότι πολλές εκτάσεις παραγωγικές ιδίως στην Θεσσαλία βγήκαν εκτός παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων (Ιανός, Μήδεια κ.λπ.).

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, έμπειρος παραγωγός που δραστηριοποιείται στο νομό Βοιωτίας, αλλά και στην Φθιώτιδα μας λέει, πως η ζήτηση παραμένει… τρελή για τα τριφύλλια, καθώς τώρα πολλές μονάδες ανεφοδιάζουν για το χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της αναμονής ακόμα και τέσσερις ημέρες στις πλάστιγγες για ζύγισμα, ενώ οι έμποροι πληρώνουν όσο-όσο. Σε σχέση με τις τιμές, συνεχίζει ο κ. Βάγκος, από τα 12 λεπτά πέρσι τέτοια περίοδο, έχουν… εκτοξευθεί φέτος στα 16 και 17 λεπτά το κιλό. Ακόμα και οι σανοβρώμες, λέει ο κ. Βάγκος που χρησιμοποιούνται ως τροφή κυρίως στην Κρήτη, έχουν πάει από τα 8 λεπτά (περσινή τιμή) στα 12 και 13 φέτος.

Ο κ. Διονύσης Οικονόμου είναι παραγωγός, μεταξύ άλλων, και τριφυλλιού από τα Καλύβια Αγρινίου. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τώρα η περιοχή είναι στο δεύτερο χέρι και οι τιμές που παίζουν στο χωράφι είναι ανεβασμένες στα 16 με 17 λεπτά το κιλό, ενώ γίνονται πολλές πράξεις και η ζήτηση είναι έντονη.

Ο Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής καθώς οι αγρότες ζητούν για τα νέα τριφύλλια έως και 18 λεπτά το κιλό. Αν τώρα, λέει ο ίδιος με νόημα, που γίνονται οι κοπές επικρατεί αυτό το κλίμα, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί το χειμώνα, όταν τελειώσουν τα αποθέματα.

Η Μαρία Καραντάνη είναι αιγοτρόφος με έδρα στην περιοχή των Καλαβρύτων και όπως λέει στον ΑγροΤύπο, η κατάσταση δεν έχει… προηγούμενο. Σύμφωνα με την ίδια, οι αγρότες με τριφύλλια αλλά και απόθεμα καλαμποκιού, εμφανίζονται φέτος ιδιαίτερα οργανωμένοι κατά την πώληση των τροφών, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα έτη.

Η κα Γεωργίου εκτιμά πως το ράλι στην τιμή της σόγιας διεθνώς έχει επηρεάσει όλα τα ζωοτροφικά φυτά, όμως μέσα στην χώρα μας, η άνοδος της τιμής στο γάλα, πρόσφερε σε πολλούς επιχείρημα, να εκτοξεύσουν τις τιμές. Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ίδια, ένα σακί καλαμπόκι 40 κιλών πληρώνονταν από τον κτηνοτρόφο 12 ευρώ και μέσα σε μια εβδομάδα πληρώνεται πλέον 13 ευρώ.

Σύμφωνα με την κα Γεωργίου, στα τριφύλλια η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αγρότες ζητούν για το δεύτερο χέρι τριφυλλιού, που είναι καθαρό, ακόμα και 19 λεπτά το κιλό, ενώ το πρώτο είχε 17-18 λεπτά. Με αυτές τις τιμές, ο κτηνοτρόφος, πολύ απλά δεν βγαίνει, καταλήγει η κα Γεωργίου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts