Σε σκιαµαχίες γύρω από ανούσια ζητήµατα με πυκνές αναφορές σε προσθαφαιρέσεις εκατοµµυρίων, κινήθηκε η ολοήµερη συζήτηση στην Ολοµέλεια της Βουλής, όπου πήρε τελικά ψήφο το αγροτικό – ερανιστικό νοµοσχέδιο.

Οι ποινές για την αντιµετώπιση των ελληνοποιήσεων και οι ανακτήσεις στους συνεταιρισµούς έκλεψαν την παράσταση.

Παρότι, ο κτηνοτροφικός κόσµος και ενδεχοµένως κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές, προετοιµαστεί να ακούσουν από το στόµα του υπουργού Μάκη Βορίδη τα ποσά στήριξης για την αιγοπροβατοτροφία, αυτό, για µία ακόµη φορά δεν συνέβη. Σηµειωτέων, στην αγόρευση του ο Λαρισαίος βουλευτής της Ν∆ Μάξιµος Χαρακόπουλος, έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργού για µια γενναία λύση. «Χάρηκα γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, απαντώντας µου, δεσµεύτηκατε ότι θα είναι πολύ πιο γενναία και δεν θα έχουν καµία σχέση τα µέτρα που θα ανακοινώσετε µε τα όσα µέχρι τούδε είδαν το φως της δηµοσιότητας ως εικασίες στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης για 4 ευρώ την προβατίνα.», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάντο πιο γρήγορα» ή «κάντο πιο σωστά» ήταν το ερώτηµα που έθεσε, ο Μάκης Βορίδης ζητώντας λίγη ακόµη υποµονή, ώστε οι ενισχύσεις που θα δοθούν να πάνε όπως είπε «εκεί που πραγµατικά πρέπει» και όχι καταφεύγοντας σε οριζόντιες λύσεις.

Αν και το νοµοσχέδιο ψηφίστηκε µε µεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής και κατά άρθρο από την Ολοµέλεια αφού υπέρ τάχθηκαν Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25, εντούτοις δεν έλειψαν οι βουλευτικές «κορώνες» για το καλό του…πρωτογενούς τοµέα. Αυτό µάλιστα σχολιάστηκε και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε λόγο για «θεµελιακή αντίφαση», αφού εν τέλει το νοµοσχέδιο παρά τις αντεγκλήσεις ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κοµµάτων.

Γενικότερα, η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε αναµενόµενους αντιπολιτευτικούς τόνους, ακόµη και από την κυβέρνηση που επέλεξε να κινηθεί όχι εστιάζοντας στις διατάξεις και στις…καινοτοµίες που εισάγει για την δηµόσια διοίκηση η εν λόγω νοµοθετική πρωτοβουλία αλλά σε απαντήσεις επί των επικρίσεων που δέχθηκε για γενικότερα θέµατα άσκησης αγροτικής πολιτικής και αστοχίες.

Για µία ακόµη φορά, ο υπουργός Μάκης Βορίδης ανέδειξε τις ρητορικές του αρετές καθιστώντας αδύναµες τις όποιες αιτιάσεις.

Μάλιστα, αποδόµησε τα επιχειρήµατα του αναπληρωτή τοµεάρχη αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, τόσο για την καταργηθείσα διάταξη για την βιοµηχανική κάνναβη που έβαζε «τεχνηέντως» κατά τον υπουργό την αύξηση της ψυχότροπης ουσίας ΤΗC από το 0,2% σε 0,6%, όσο και για το αν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσει το θέµα των ανακτήσεων ενισχύσεων για χρέη των συνεταιρισµών προ 25ετίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts