κρασί, οίνος, wine, λευκός, κόκκινος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV (Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου) η ελληνική παραγωγή οίνου το 2022 ανήλθε σε 2,1 εκατ. εκατόλιτρα (Mhl), από τα 2,5 που ήταν το 2021. Παρουσίασε δηλαδή μια μείωση κατά 14%.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV (Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου) η ελληνική παραγωγή οίνου το 2022 ανήλθε σε 2,1 εκατ. εκατόλιτρα (Mhl), από τα 2,5 που ήταν το 2021. Παρουσίασε δηλαδή μια μείωση κατά 14%.

Τα μεγέθη του παγκόσμιου τομέα οίνου, ανακοινώθηκαν από τον OIV σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, που έγινε στις 20 Απριλίου. Παρά τη μικρή πτώση της κατανάλωσης οίνου, που ο OIV αποδίδει στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση, η συνολική αξία των συναλλαγών οίνου αυξήθηκε ξανά το 2022.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2023 υπολογίζεται σε 258 Mhl σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 3 mhl (-1%) σε σύγκριση με το 2021. Αυτό οφείλεται στον αυξημένο όγκο συγκομιδής που είχε η Ευρώπη και η ΗΠΑ (παρά την ξηρασία και τα κύματα καύσωνα που υπήρξαν την άνοιξη και καλοκαίρι).

Ο Γενικός Διευθυντής του OIV, Pau Roca, επισήμανε ότι «για 4η συνεχή χρονιά, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού σταθεροποιείται γύρω στα 260 Mhl, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών». Φέτος, ωστόσο, η παραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4% για να επιστρέψει στα επίπεδα των 161,1 Mhl, δηλαδή στον μέσο όρο της πενταετίας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παρήγαγαν μαζί το 51% της παγκόσμιας παραγωγής το 2022, για την ευρωπαϊκή παραγωγή που ήταν τελικά υψηλότερη από την αναμενόμενη».

Όσον αφορά την έκταση των αμπελώνων σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει μικρή μείωση (-0,4%), και βρίσκεται στα 7,3 εκατομμύρια εκτάρια (Mha). Η επιφάνεια του παγκόσμιου αμπελώνα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί από το 2017. Πολύ μικρές διακυμάνσεις εμφανίζονται μεταξύ των τριών μεγάλων παραγωγών, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την μειούμενη τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014.

Ειδικότερα στην ΕΕ, η Ισπανία παρουσιάζει το 2022 μια μικρή μείωση της έκτασης του αμπελώνα, κατά 0,8%, σε σχέση με το 2021. Αντίθετα η Γαλλία εμφανίζει μια μικρή αύξηση κατά 0,8%, ενώ στην Ιταλία είναι σταθερή η έκταση από το 2016.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts