Το αίτημα της ένταξης της καλλιέργειας του κρόκου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επανάφερε ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγών Κοζάνης, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό, Σπήλιο Λιβανό και τον αρμόδιο Υφυπουργόγια τη νέα ΚΑΠ, Γιάννη Οικονόμου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Βασίλης Μητσόπουλος και ο Βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Αμανατίδης, με τη συζήτηση να φυσικά να βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.

Ο Συνεταιρισμός, εκτιμά πως ο κρόκος μπορεί να μπει σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ώστε οι παραγωγοί να απολαμβάνουν προνόμια όπως άλλα προϊόντα και σε αυτό το αίτημά του προβάλει το επιχείρημα του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής.

Όπως σημειώνουν στελέχη του συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών, η συγκεκριμένη παραγωγή απαιτεί πολλές εργατοώρες και επεξεργασία σε όλα τα στάδια από ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αποτελεί βασική διέξοδο για μια σειρά οικογενειών στην περιοχή της Κοζάνης κρατώντας ζωντανά μικρά χωριά.

Η πρώτη αυτή συνάντηση κατέληξε στην απόφαση της εκπόνησης μελέτης μέσω της οποίας θα τεκμηριώνεται το αίτημα του Συνεταιρισμού, με τη διοίκηση ήδη να κινεί τις επόμενες ημέρες τις διαδικασίες ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες της διαβούλευσης της νέας ΚΑΠ.

Είναι προφανές πως το ζήτημα είναι αρκετά δύσκολο, καθώς εκτός από την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης θα χρειαστεί να ξεπεραστεί και το εμπόδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη χώρα μας πάντως να ορίζεται ουσιαστικά ως ο μοναδικό κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ισπανία σε καμία περίπτωση δεν φτάνει στα μεγέθη της Ελλάδας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts