Σε κατάσταση συναγερμού για μυστηριώδη ασθένεια που εξαλείφει τις ιταλικές σοδειές ακτινιδίων βρίσκεται η παγκόσμια βιομηχανία νωπών φρούτων.

Η εν λόγω ασθένεια που οι παραγωγοί την αποκαλούν θάνατο ή αργό θάνατο («moria» ή «die off») ξεκινά από τις ρίζες, που μαυρίζουν και σαπίζουν. Στη συνέχεια τα φύλλα μαραίνονται και πέφτουν, αφήνοντας τα φρούτα εκτεθειμένα στον ήλιο και τα φυτά στεγνώνουν και πεθαίνουν μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η ασθένεια ξέσπασε κοντά στην ιταλική πόλη της Βερόνα το 2012 και έχει επηρεάσει έως και 84% των καλλιεργειών ακτινιδίου σε ορισμένα μέρη.

Επενδύσεις στη βιοασφάλεια

Η επικεφαλής της παγκόσμιας επιστημονικής καινοτομίας της Zespri, Δρ Juliet Ansell, δήλωσε στο stuff.co.nz ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο εξωτερικό. Τα μέλη της ομάδας της συμμετείχαν σε μια πρωτοβουλία ολόκληρης τη βιομηχανίας μέσω μιας ειδικής ομάδας για το σύνδρομο «κατάρρευσης» των ακτινιδίων (KVDS) που δημιουργήθηκε πρόσφατα από τη Zespri και τους συνεργάτες της στα SunGold ακτινίδια.

«Γνωρίζουμε ότι η βελτιστοποίηση των συνθηκών του εδάφους είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των ριζών και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία, έτσι ώστε να διατηρείται η βέλτιστη πρακτική στον τομέα της βιοασφάλειας», αναφέρουν από τη Zespri.

Δεύτερο «χτύπημα» μετά το βακτήριο PSA

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία ακτινιδίων της Νέας Ζηλανδίας επλήγη σοβαρά από το ξέσπασμα της βακτηριακής νόσου Pseudomonas syringae pv. actinidiae (PSA) το 2010. Μια έκθεση του 2012 υπολόγισε ότι το κόστος από την προσβολή του PSA στον τομέα ήταν 885 εκατ. δολάρια σε ζημιές και απώλεια παραγωγής.

Η Δρ Ansell είπε σχετικά: «Το τμήμα βιοασφάλειας, Kiwifruit Vine Health, συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την ενίσχυση των σχεδίων βιοασφάλειας».

Σημειώνεται ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ακτινιδίων στον κόσμο, αγγίζοντας τους 555.000 τόνους το 2019. Την ίδια χρονιά, η Νέα Ζηλανδία παρήγαγε 437.000 τόνους και η Κίνα αύξησε την παραγωγή της σημαντικά φτάνοντας τους 2,1 εκατ. τόνους.

Ασθένεια παρόμοια με τον κορωνοϊό

Ο Gianni Tacconi, ερευνητής γονιδιωματικής στο Συμβούλιο Γεωργικών Ερευνών και Οικονομικών της Ιταλίας, είπε στον Guardian ότι η ασθένεια είναι «σαν τον κορωνοϊό».

«Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι ήδη πολύ αργά. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να τη θεραπεύσουν, θα έλεγα ότι είναι αδύνατο».

Παρά τη λεπτομερή έρευνα για πιθανές αιτίες, όπως βακτήρια, μύκητες, αρδευτικές πρακτικές και σύνθεση του εδάφους, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικές απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, όσο βαθύτερα ψάχνουν, τόσο πιο αινιγματική γίνεται η ασθένεια, καθώς φαίνεται να χτυπά τυχαία, επηρεάζοντας τις ακτινιδιές όλων των ηλικιών, τόσο στους παλιούς όσο και στους νέους οπωρώνες. Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει σε μια σειρά διαφορετικών παθογόνων, όμως κανένα δεν ήταν παρών σε όλα τα φυτά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts