Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Σε ιστορικά χαμηλά όρια η παγκόσμια παραγωγή οίνου – στο 26% η μείωση για την Ελλάδα

Σε ιστορικά χαμηλά όρια η παγκόσμια παραγωγή οίνου – στο 26% η μείωση για την Ελλάδα

Αγροτικά Νέα 🕔November 20, 2021

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – ΟΙV) κ. Pau Roca, κατά την οποία παρουσιάσθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού για την παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2021.

Από ελληνικής πλευράς, τη συνέντευξη παρακολούθησε ο κ. Βασίλειος Στελιανίδης, Γραμματέας ΟΕΥ Γ της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι.

Από την παρουσίαση συγκρατούνται τα κάτωθι:

-Με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν σε 28 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής το 2020, η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένου του μούστου και του χυμού) εκτιμάται μεταξύ 247,1 και 253,5 εκ. εκατόλιτρων (mhl), με το μέσο όρο να ανέρχεται στα 250,3 εκ. εκατόλιτρα, δηλ. ιδιαιτέρως χαμηλή και ελάχιστα υψηλότερη από την ιστορικά χαμηλή παραγωγή του 2017.

-Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2021 δείχνουν έναν όγκο παραγωγής χαμηλότερο κατά 4%σε σχέση με το 2020 και κατά 7% σε σχέση με τον μέσο όρο της εικοσαετίας.

-Η ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή είναι αποτέλεσμα των δυσμενών για την οινική παραγωγή κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν αυτήν τη χρονιά στις μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες στην Ευρώπη.

-Το Νότιο Ημισφαίριο και οι ΗΠΑ, όμως, δείχνουν να αποτελούν εξαιρέσεις σε αυτό το εν γένει αρνητικό σενάριο και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της πτώσης του όγκου παραγωγής που παρατηρείται στις χώρες της ΕΕ.

-Το 2021 αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την παγκόσμια παραγωγή οίνου να βρίσκεται κάτω του μέσου όρου. Παρά ταύτα, ο αντίκτυπος αυτής της πτώσης στον κλάδο του κρασιού σε διεθνές επίπεδο είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, δεδομένης της παρούσας συγκυρίας όπου η πανδημία της covid-19 συνεχίζει να προκαλεί έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

-Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τους οινοπαραγωγούς , με τον όγκο παραγωγής να εκτιμάται στα 145 εκ. εκατόλιτρα, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 13% σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την παραγωγή οίνου στις χώρες της ΕΕ δείχνουν μια πολύ πιο ετερογενή κατάσταση, κυρίως λόγω των διαφορετικών καιρικών συνθηκών σε κάθε χώρα κατά τη διάρκεια του έτους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr