potiri_gala_1

Την κατάσταση στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν δύο μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λέσβου, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους αποπληρωμής για το αιγοπρόβειο γάλα που παραδίδουν κτηνοτρόφοι-μέλη τους σε ντόπιους τυροκόμους, αλλά και σε γαλακτοβιομηχανίες της ηπειρωτικής Ελλάδας που προμηθεύονται πρώτη ύλη από το νησί.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμούς Αγίας Παρασκευής και Σκαλοχωρίου, εντός του Οκτωβρίου θα προχωρήσουν σε δημοπρασία 4.000 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος (85% πρόβειο), φιλοδοξώντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων από όλη τη χώρα. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με τους πέντε και έξι μήνες εξόφλησης, που είναι σήμερα ο κανόνας στο νησί, δεν είναι δυνατό να ζήσει η κτηνοτροφία. Ο κόσμος δεν μπορεί να προμηθευτεί ζωοτροφές. Ακόμα, όμως, κι αν καταφέρει να τις προμηθευτεί, το ποσό που καλείται να πληρώσει στο τέλος, με την πεντάμηνη ή εξάμηνη πίστωση, τον καθιστά με μαθηματική ακρίβεια μη βιώσιμο», λέει στην «ΥΧ» ο λογιστής του ΑΣ Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυραντζής. «Ήταν αναγκαίο, λοιπόν, να βγούμε μπροστά, προκειμένου να σπάσουμε αυτό το καθεστώς», συμπληρώνει ο ίδιος.

Προτεραιότητα των δύο συνεταιρισμών είναι να διασφαλιστεί ότι το αιγοπρόβειο γάλα, που θα παραδοθεί τη φετινή σεζόν, θα εξοφληθεί το αργότερο εντός 30-45 ημερών ενώ, σε ό,τι αφορά την τιμή, θέτουν ως κατώφλι τα 91 λεπτά/κιλό, κατά μέσο όρο, που έλαβαν την περυσινή χρονιά. «Υπήρξε μια φιλολογία το προηγούμενο διάστημα για μειώσεις, όμως πλέον φαίνεται ότι το κλίμα έχει αλλάξει και σε αυτό έχει βοηθήσει η ανάκαμψη των τιμών στο αγελαδινό», σημειώνει ο κ. Κυραντζής.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, στη Λέσβο παράγονται ετησίως περί τους 20.000 τόνους γάλακτος, από 350.000 αιγοπρόβατα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο, που θεωρείται μήνας αιχμής, «φεύγουν» σε ημερήσια βάση περίπου 40 τόνοι.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr

Recommended Posts