Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Σε διαρκή άνοδο τα ποιοτικά ελαιόλαδα με ετικέτα, βάση τα 4 ευρώ για διάθεση χύμα

Σε διαρκή άνοδο τα ποιοτικά ελαιόλαδα με ετικέτα, βάση τα 4 ευρώ για διάθεση χύμα

Αγροτικά Νέα 🕔November 9, 2021

∆ύο αντίθετα µεταξύ τους ρεύµατα αναπτύσσονται όλο και πιο δυναµικά στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, όπου τα αποθέµατα και οι παραγωγές δείχνουν περιορισµένες χωρίς να ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις στην αλυσίδα, όσο από την άλλη τα κόστη παραγωγής, µεταποίησης και ιδίως µεταφοράς επιβραδύνουν την κινητικότητα στο εµπόριο.

Μέσα σε αυτό το κλίµα και οι εκτιµήσεις ανθρώπων της αγοράς είναι ανάµεικτες, µε ορισµένους να εκτιµούν πως η τάση παραµένει ανοδική και άλλους να βλέπουν τα πρώτα σηµάδια κόπωσης και υποχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν, όσο συνεχίζονται οι πράξεις στα 4,20 ευρώ το κιλό για το αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων, µε τους συνεταιριστές της Θερµασίας ∆ήµητρας στην Ερµιόνη να πληρώνονται µια τιµή ασφαλείας στα 4 ευρώ το κιλό, αναµένοντας ένα συµπλήρωµα στην εκκαθάριση τους επόµενους µήνες.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιµές της Ιταλίας σταθεροποιήθηκαν, µε τη Σικελία να διατηρεί τα 5,40 ευρώ το κιλό, όσο η Ισπανία υποχώρησε ελαφρώς στα 3,40 ευρώ από τα 3,50 µε 3,60 ευρώ που είχε διαµορφώσει η αγορά της Ιβηρικής το προηγούµενο επταήµερο.

Την ίδια στιγµή, αυξήσεις στις τιµές λιανικής ανακοινώνει ο ισπανικός συνεταιρισµός DCOOP, αφού όπως αναφέρει, ειδικά το κόστος των µεταφορών έχει γίνει απαγορευτικό, µε τα κοντέινερ να καθιστούν ασύµφορη την εξαγωγή.

Την ίδια στιγµή κάποιοι βλέπουν ότι το άνοιγµα της εστίασης δε λειτούργησε τόσο θετικά για τις τιµές παραγωγού ελαιολάδου, αφού η εκλεκτική επιλογή έξτρα παρθένων στη λιανική µεταφέρεται σε ζήτηση για αµφιβόλου ποιότητας λάδια που απορροφούν οι κουζίνες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr