ελληνική, φέτα, φέτας

Ανοδικά κινήθηκε τη διετία 2017-2018 η αγορά τυροκομικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στην επόμενη διετία με τον μέσο ετήσιο ρυθμό της εγχώριας κατανάλωσης να υπολογίζεται στο 2%.

Αυτό προκύπτει από την κλαδική μελέτη “Τυροκομικά Προϊόντα” που εκπόνησε η διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP. Από την οποία προκύπτει μεταξύ άλλων ότι οι εξαγωγές το 2017 έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας, με την φέτα να αποσπά το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής (76,8%).

Σύμφωνα με την Ελευθερία Παραμαρίτη, Senior Consultant Οικον. Μελετών της ICAP, η συνολική εγχώρια παραγωγή τυριών παρουσίασε αύξηση 1,7% το 2017 σε σχέση με το 2016. Ενώ άνοδος της παραγωγής εκτιμάται και για το 2018 με ρυθμό περίπου 2,4%.

Όπως σημειώνει η ίδια, η κατηγορία των μαλακών τυριών κατέχει διαχρονικά το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής της στο σύνολο της παραγόμενης ποσότητας από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 74,3% το 2017. Το μεγαλύτερο μέρος των μαλακών τυριών αφορά τη φέτα, ενώ τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση. Με το ποσοστό συμμετοχής τους να διαμορφώνεται σε 14,5% το 2017.

Ακολουθεί η κατηγορία των τυριών τυρογάλακτος, η οποία απέσπασε μερίδιο παραγωγής 11,1% το 2017. Τέλος, αμελητέο είναι το ποσοστό συμμετοχής των λιωμένων τυριών στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής (κυμαίνεται στο 0,1% τα τελευταία έτη).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει καταχωρημένα 21 ελληνικά τυριά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), με την παραγωγή τυριών Π.Ο. Π να καταλαμβάνει το 63,2% της συνολικής παραγωγής από βιομηχανικές επιχειρήσεις το 2017.

Σύμφωνα με τη Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικον. Μελετών της ICAP, η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυριών παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης την περίοδο 2015-2016. Ενώ το 2017 επανέρχεται σε ανοδική τροχιά καταγράφοντας μικρή άνοδο της τάξης του 1%, τάση η οποία εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2018 με μεγαλύτερο όμως ρυθμό (1,7%).

Η εισαγωγική διείσδυση κυμαίνεται στο 35%-38% τα τελευταία έτη, ενώ το ποσοστό εξαγωγικής επίδοσης κυμαίνεται στο 25%-27% περίπου την ίδια περίοδο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts