βαμβάκι

Σε µια διαδικασία ανάκαµψης βρίσκεται το βαµβάκι, µε τη φυσική αγορά σε διεθνή κλίµακα να επιχειρεί επανεκκίνηση, όσο χρηµατιστηριακά τα καλά νέα από την προοπτική αποτελεσµατικού εµβολίου παρασέρνουν στην άνοδο τις αξίες των συµβολαίων.

Στην Ελλάδα, οι τιµές που λαµβάνουν οι καλλιεργητές, παρά το γεγονός ότι περίπου η µισή παραγωγή των 300.000 τόνων εκκοκκισµένου έχει πουληθεί, παραµένουν αόριστες, µε τους περισσότερους παραγωγούς να πληρώνονται για το σύσπορο στα 40 µε 41 λεπτά ανοιχτά.

Εν τω µεταξύ, έχουν σηµειωθεί στην ελληνική αγορά κάποιες πωλήσεις προς το Πακιστάν για ποιότητες που επιτρέπουν σχετικά ανταγωνιστικές τιµές για τα δεδοµένα της αγοράς, πέριξ των 67 σεντς, όσο προβληµατίζει τους συντελεστές της αγοράς η υποτονικότητα της Τουρκίας, της οποίας άλλωστε τα οικονοµικά δεδοµένα διαµορφώνουν νέα ιστορικά χαµηλά κάθε εβδοµάδα.

Από την άλλη, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, βιοµηχανίες από την Άπω Ανατολή βρίσκονται σε αναζήτηση ποιοτικών ποσοτήτων εκκοκκισµένου λευκού βαµβακιού, από καλές ποικιλίες, ωστόσο µε δεδοµένη τη ζηµιά στο Θεσσαλικό κάµπο από τον Ιανό, είναι αισθητά περιορισµένες οι δυνατότητες να καλυφθεί η ζήτηση αυτή. Πάντως το πριµ αγγίζει τα 4 λεπτά σχεδόν επί των χρηµατιστηριακών τιµών ∆εκεµβρίου, ήτοι σηµαίνει ότι οι προσφορές κυµαίνονται περί τα 73 σεντς ανά λίµπρα.

Χρηµατιστηριακά, οι επόµενες ηµέρες θα κρίνουν την πορεία του προϊόντος στο υπόλοιπο της εµπορικής σεζόν, αφού τώρα καλούνται οι επενδυτές να αποφασίσουν αν θα ρολάρουν τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου που λήγουν το τελευταίο δεκαήµερο του Νοεµβρίου ή αν θα ρευστοποιήσουν. Προς το παρόν τα συµβόλαια Μαρτίου φαίνονται αρκετά ελκυστικά στους αγοραστές, µε την τιµή πάνω από τα 71 σεντς.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts