agelades_1

Πριν από την έναρξη «μιας επιχείρησης» κτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής γάλακτος ή αργότερα μιας επιχείρηση μεταποίησης και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αποκτήσουν, αν δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, σε ότι αφορά στη διαχείριση των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων.

 

Τις γνώσεις μπορούν να τις αποκτήσουν με την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων  που οργανώνονται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, συνδέσμους και εκπαιδευτικά ιδρύματα και με συνεχή ενημέρωση από ειδικό τύπο, εξειδικευμένα site ή βιβλία. Για την μεταποίηση όμως και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων πρέπει οπωσδήποτε να σπουδάσουν σε τυροκομική σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Οι πραγματικές και εφαρμόσιμες τακτικές όμως μαθαίνονται όταν επισκεφθείτε ή εργαστείτε σαν έκτακτο προσωπικό σε κάποιες αναγνωρισμένες κτηνοτροφικές μονάδες ή αργότερα σε γαλακτοκομικές επιχειρήσεις γιατί μόνον επιτόπου θα  αποκτήσετε εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτικές μεθόδους σε όλο τον κύκλο της παραγωγής.

Ακόμα πιο εποικοδομητικό είναι αν επιδιώξετε να επισκεφθείτε και να εργαστείτε σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες του εξωτερικού που εκτρέφουν γηγενείς ράτσες. Υπάρχουν οργανισμοί ανταλλαγής  μη αμοιβόμενης εργασίας, δηλαδή  εθελοντικής εργασίας  με παροχή διακοπών και γνωριμία του τόπου. Αυτή είναι η καλύτερη των περιπτώσεων.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιτυχία σε κάθε εργασία απαιτεί συνεχή ενημέρωση για τις νέες τεχνικές, πρακτικές και καινοτόμες μεθόδους. Με δυο λόγια ο επιτυχημένος επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι «αιώνιος μαθητής». Η γνώση σε κάθε τομέα είναι χρήμα αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε ποτέ.

Η εξειδίκευση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε δαπανηρά λάθη που μπορεί να σας οδηγήσουν σε αποτυχία και απώλεια μικρού ή μεγαλύτερου κεφαλαίου.

Αν είναι καλά οργανωμένη, η γαλακτοπαραγωγή σας επιχείρηση μπορεί να είναι μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον τομέα της  γεωργίας.

Η διατήρηση υγιών και παραγωγικών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής εξαρτάται από τη γνώση, τον προγραμματισμό και την αγάπη του κτηνοτρόφου για την κερδοφορία της δικής του επιχείρησης.

Πριν ξεκινήσετε την κτηνοτροφική μονάδα σας θα πρέπει από την αρχή να βρεθεί η  κατάλληλη γη για τη διατήρηση του επιθυμητού αριθμού ζώων και για την καλλιέργεια της απαιτούμενης φορβής, όσπριων ή χλόης για τη διατροφή των ζώων.

Βασικό επίσης είναι να επιλέξετε από την αρχή ποιο μοντέλο θα ακολουθήσετε, βιολογική η συμβατική αγελαδοτροφία.

Στη βιολογική κτηνοτροφία, η σίτιση πρέπει να βασίζεται κυρίως στις ζωοτροφές που παράγονται στην ίδια την φάρμα. Επιπλέον, η βιολογική διαχείριση γάλακτος και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτεί τα ζώα να έχουν επαρκή ελευθερία να κυκλοφορούν και να ασκούν τη φυσική τους συμπεριφορά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η εκτροφή των ζώων χωρίς να διαθέτουν επαρκή έκταση δεν επιτρέπεται γιατί επηρεάζεται η υγεία του ζώου και του δημιουργείται άγχος. Τα ζώα νοιώθουν ευχάριστα όταν έχουν αρκετό χώρο για κίνηση και ξεκούραση.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.emvolos.gr

Recommended Posts