τρακτέρ

Σε κατάσταση χωρίς χρονικό όριο λήξης οδηγείται η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εύλογης κοστολόγησης των γεωργικών μηχανημάτων, με τροποποιητική απόφαση που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», η οποία αφορά τις αμοιβές των αξιολογητών και δεν αναφέρει την 30η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία.

Συγκεκριμένα η παράγραφος «Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 18η Δεκεμβρίου 2018, με ημερομηνία λήξης αυτής την 30η Ιουνίου 2019», τροποποιείται και μετατρέπεται σε «Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 18 η Δεκεμβρίου 2018».

Επισημαίνεται πως λίγο πριν την έκδοση της εν λόγω απόφασης, είχε δώσει στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Η Ομοσπονδία λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα μηνύματα από Συναδέλφους αξιολογητές των σχεδίων βελτίωσης σχετικά με την αδυναμία των τελευταίων να οριστικοποιήσουν τις αξιολογήσεις των σχεδίων στο πληροφοριακό σύστημα που προβλέπεται για αυτή την περίπτωση», αναφέρει ΠΟΓΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.

Αιτία της μη ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων «δεν είναι η ολιγωρία των Συναδέλφων αλλά η απροθυμία της Διαχειριστικής του Υπ.Α.Α.Τ. να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το εύλογο κόστος προμήθειας γεωργικών μηχανημάτων.

Ως εκ τούτου οι Συνάδελφοι αξιολογητές αδυνατούν να βαθμολογήσουν το κριτήριο αυτό και επομένως να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις των φακέλων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία στηρίζει τους Συναδέλφους της Διαχειριστικής Αρχής του Υπ.Α.Α.Τ. στην προσπάθεια να βάλουν στοιχειώδη τάξη στο θέμα της ενιαίας και εύλογης τιμολόγησης των γεωργικών μηχανημάτων. Αυτό θα έπρεπε να είχε αποτελέσει βασική πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας της Διαχειριστικής του Υπ.Α.Α.Τ. προτού φτάσουμε στο παρά πέντε.

Επειδή τέλος Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την αξιολόγηση των φακέλων που βρίσκονται στις Δ.Α.Ο.Κ. και για να μην υπάρξει περίπτωση να κατηγορηθούν οι Συνάδελφοι για ολιγωρία, καλούμε έστω και αυτή την στιγμή την πολιτική ηγεσία της Διαχειριστικής του Υπ.Α.Α.Τ. να πάρει την ευθύνη των αποφάσεων προκειμένου να μπορέσουν επιτέλους οι Συνάδελφοι να ολοκληρώσουν την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος.

Προφανώς για την όποια καθυστέρηση προκληθεί πέρα της 30-6-2019 θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη τροποποίηση που να δίνει παράταση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αμοιβή των αξιολογητών η οποία με τα τώρα ισχύοντα μπορεί να καταβληθεί για φακέλους που θα οριστικοποιηθούν στο σύστημα έως το τέλος του μήνα. Οι επερχόμενες εκλογές ελπίζουμε ότι δεν θα αποτελέσουν άλλοθι για την αποφυγή ανάληψης ευθυνών εκ μέρους των ιθυνόντων της Διαχειριστικής αρχής του Υπ.Α.Α.Τ».

Η απόφαση

Όσον αφορά την νέα απόφαση, αναλυτικά το περιεχόμενό της έχει ως εξής:

1η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθ. πρωτ. 715/26-02-2019 (ΦΕΚ: 128/YOΔΔ) με σκοπό την παροχή αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών ενστάσεων του υπομέτρου 4.1 και την προσθήκη/ορισμό των Περιφερειών Αττικής και Ιονίων Νήσων ως δικαιούχων Τεχνικής Βοήθειας του ΠΑΑ, και η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός της αμοιβής των αξιολογητών, των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών και των επιτροπών ενστάσεων για την αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν σε κάθε Περιφέρεια στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 «Στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και συγκεκριμένα για τις δράσεις 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (εφεξής ΠΑΑ 2014 – 2020) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts