αιγοπρόβατα, κτηνοτροφία,πρόβατα, βιολογική, κτηνοτροφία

Αποζημιώσεις κατά 15€ ανά θηλυκό ζώο που παρέδωσε γάλα το 2019 στις πεδινές περιοχές και κατά 18€ στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές προτείνει,

μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΣΑΣΟΕΕ για τους αιγοπροβατοτρόφους, με νέα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη που έστειλε στις 22 Απριλίου 2020, ζητόντας μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

“Όπως γνωρίζετε, ένας από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας που επλήγει σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού, είναι ο κλάδος της κτηνοτροφίας.

Ιδιαίτερα στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, η μείωση των εξαγωγών σε άλλες χώρες, αλλά και ο περιορισμός της ζήτησης λόγω των περιοριστικών μέτρων στη φετινή περίοδο του Πάσχα, ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους να διαθέσουν το ζωικό τους κεφάλαιο σε τιμές που υπολείπονται σημαντικά αυτών της περσινής περιόδου και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, σε επίπεδα χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι οικογένειες αυτές, οι οποίες στην κυριολεξία στηρίζουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται (ορεινές, νησιωτικές, παραμεθόριες, πεδινές), εάν δεν υποστηριχτούν, θα οδηγηθούν σε καταστροφή και εγκατάλειψη της δραστηριότητας τους, η οποία θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι και ιδιαίτερα σημαντική για την επάρκεια τροφίμων στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να ενισχυθούν από το De Minimis και άλλα εθνικά μέτρα, για το εισόδημα που έχουν απολέσει από τη διαφορά μεταξύ των τιμών διάθεσης της περσινής και της φετινής χρονιάς. Επίσης, θα μπορούσαν να ενισχυθούν, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κατά 15€ ανά θηλυκό ζώο που παρέδωσε γάλα το 2019 στις πεδινές περιοχές και κατά 18€ στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts