Πριν από έξι ημέρες μπήκαν στα χωράφια οι ορυζοκαλλιεργητές. Οι εκτάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο θα έχουν μια μικρή απόκλιση προς τα κάτω, εκτιμούν συνεταιριστές, με βάση τις προθέσεις που έχουν εκδηλώσει οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τσιχήτα, οι εκτάσεις που θα σπαρθούν με ρύζι στην περιοχή θα είναι μειωμένες κατά 7. 000-10. 000 στρέμματα περίπου, από τις 177. 000 πέρσι και 195. 000 το 2017. Στα στρέμματα που δεν θα μπει ρύζι θα γίνει, ως επί το πλείστον, αμειψισπορά με βαμβάκι.

Όσον αφορά την κατανομή των στρεμμάτων στις βασικές ποικιλίες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λ. Κουιμτζής, εκτιμά πως η σχέση Japonica-Indica θα παραμείνει συντριπτικά υπέρ των πρώτων, με μικρή αύξηση των στρεμμάτων στα οποία θα σπαρθούν Indica. Η απόφαση της Ε. Ε για επαναφορά των δασμών σε εισαγωγές ποικιλιών του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού από Μιανμάρ και Καμπότζη για φέτος επί της ουσίας θα ανακόψει την πτωτική πορεία που έχει η καλλιέργεια των Indica και δεν θα ανατρέψει τη σημαντική επικράτηση των ποικιλιών Japonica στις επιλογές των καλλιεργητών.

Καταλυτικά για τις αποφάσεις των παραγωγών επέδρασε το γεγονός ότι τα στοκ που είχαν πραγματοποιήσει οι εισαγωγείς πριν από την επιβολή των δασμών δεν επέτρεψαν να ανέβει η τιμή πάνω από 30-31 λεπτά, τη στιγμή που τα Japonica επέδειξαν καλή εμπορία και οι τιμές έφτασαν μέχρι τα 33 λεπτά για το Ronaldo και ακόμη και 34 λεπτά για τα Luna με τις καλές αποδόσεις. «Πιστεύω ότι τα μακρύσπερμα που κατευθύνονται στην Ευρώπη θα κερδίσουν σιγά-σιγά έδαφος, αλλά όχι δραστικά από φέτος, γιατί οι μεγάλες εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν δημιούργησαν επάρκεια στην αγορά και πίεσαν την τιμή», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, Α. Καμπούρης, επιβεβαιώνει ότι «δεν βλέπω ιδιαίτερη στροφή, γιατί η τιμή του μεσόσπερμου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με καλό αγοραστικό ενδιαφέρον και με πληρωμή αυθημερόν. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έφυγαν μέχρι και 20. 000 τόνοι προς Τουρκία και ακόμη υπάρχει κινητικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει φύγει περισσότερο από το 70% των Japonica και μόνο τα μισά Indica». Ο ίδιος εκτιμά πως οι αναλογίες θα διαμορφωθούν φέτος με 70% των στρεμμάτων Japonica, 20% Indica και 8%-10% Καρολίνα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts