Ο λόγος δεν είναι άλλος από µια προσπάθεια αλλοίωσης του παραγωγικού προφίλ αυτών των περιοχών και δηµιουργίας τετελεσµένων, τα οποία θα επιδράσουν αρνητικά στις τιµές παραγωγού.

Σηµειωτέον ότι µέχρι σήµερα, σε περιοχές µε αυτά τα υψόµετρα καλλιεργούνται µόνο όψιµες ποικιλίες, µε κυριότερη εξ αυτών την Everts, κάτι που δίνει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να διαπραγµατεύονται υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες και να επιτυγχάνουν -όπως προκύπτει από τα ιστορικά δεδοµένα- πολύ καλές τιµές και σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερες απ' αυτές που προσφέρονται στα πεδινά και στις πρώιµες ποικιλίες, συµπεριλαµβανοµένης και της «Κατερίνα».

Οι πληροφορίες θέλουν την προσπάθεια... άλωσης των ορεινών να έχει ξεκινήσει και να βρίσκει βοήθεια από συγκεκριµένους παραγωγούς, οι οποίοι διακρίνονται για την «πολύπλευρη» σχέση τους µε τη βιοµηχανία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση καλλιεργητή ο οποίος τα τελευταία χρόνια διεκδικεί το ρόλο του «στεκατζή», δηλαδή του µεσίτη που αναλαµβάνει να συγκεντρώνει σε συγκεκριµένο χώρο (στέκι) και για λογαριασµό συγκεκριµένης βιοµηχανίας ένα µέρος από τα συµπύρηνα της περιοχής. Ο εν λόγω καλοθελητής δίνει αυτό τον καιρό αγώνα να πείσει κι άλλους παραγωγούς να κάνουν το ίδιο, προκειµένου να πετύχει... το πείραµα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr/

Recommended Posts