kalampokia_1

Το ρευστό εµπορικό περιβάλλον στην αγορά καλαµποκιού ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, η συµπίεση των τιµών σε επίπεδα κάτω από εκείνα µε τα οποία πούλησαν οι αγρότες το περασµένο φθινόπωρο και η παράλληλη εξοµάλυνση των κοστολογίων αλλά µε πιο συντηρητικούς ρυθµούς, δίνουν µια πολύ δύσκολη εξίσωση προς επίλυση από τους παραγωγούς.

 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, εργαλεία αντιστάθµισης του κινδύνου µεταβλητότητας των αγορών, εξασφάλισης ρευστότητας για την καλλιεργητική δαπάνη και πριµοδότησης της τιµής παραγωγού εισέρχονται το τελευταίο διάστηµα στη ρουτίνα καλά οργανωµένων παραγωγικών δυνάµεων στο πεδίο της καλλιέργειας σιτηρών και ιδίως καλαµποκιού στην Ελλάδα.

Λόγος γίνεται για το λεγόµενο hedging («χετζάρισµα» στη χρηµατιστηριακή αργκό), ήτοι την αντιστάθµιση κινδύνου στις αγορές µέσω της αξιοποίησης των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης στα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων. Η πρακτική αυτή είναι η κυρίαρχη στρατηγική των αγροτών στις ΗΠΑ και στη ∆υτική Ευρώπη, ωστόσο η απουσία εγγύτητας σε κάποιο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων και ο κατακερµατισµός του παραγωγικού τονάζ ελέω απουσίας συνεργατικών εγχειρηµάτων, καθυστέρησε την ενσωµάτωση του προτύπου αυτού στην ελληνική αγροτική πραγµατικότητα.

Πάνω σ’ αυτή την πρακτική πάντως στηρίζουν την εµπορική τους στρατηγική µεγάλοι µύλοι, ζωοτροφάδικα και λοιποί συντελεστές της εγχώριας αλυσίδας αξίας των δηµητριακών.

Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό το µοντέλο έκανε ο διευθυντής Αγορών ∆ηµητριακών της εταιρείας Μύλοι Σόγιας Πέτρος Καραµπίνης, κατά την τοποθέτηση του σε ενηµερωτική ηµερίδα µε θέµα «Εκτός Κρίσεων; – Εντός Παγκόσµιων Αγορών Ανασκόπηση, Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Γεωργίας», που διοργάνωσε ο Συνεταιρισµός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ στο πλαίσιο της «Agrothessaly» την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Με δεδοµένο ότι στο Χρηµατιστήριο Εµπορευµάτων της Γαλλίας (Euronext) διαπραγµατεύονται συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης στο µαλακό σιτάρι, το καλαµπόκι και την ελαιοκράµβη, η καλλιέργεια καλαµποκιού στην Ελλάδα προκρίνεται ως το επικρατέστερο εµπόρευµα στο οποίο θα είχε αξία η εξοικείωση µε τα συµβόλαια.

Τα συµβόλαια παράδοσης Ιουνίου 2023 για το καλαµπόκι διαπραγµατεύονται στα 254,75 ευρώ ο τόνος, ενώ η φυσική αγορά στο Μπορντό πληρώνει 264 ευρώ. Τα συµβόλαια παράδοσης Νοεµβρίου βρίσκονται στα 249,75 ευρώ ο τόνος. Με την αγορά να βρίσκεται σε πτωτικό κανάλι, αν ένας παραγωγός εκτιµά πως µέχρι τον αλωνισµό η τιµή του καλαµποκιού θα είναι ακόµα πιο κάτω, µπορεί σήµερα να ανοίξει θέση πώλησης µε την σηµερινή τιµή, ποσότητες που να ανταποκρίνονται στη δυναµική της εκµετάλλευσής του. Έστω ότι κάποιος καλλιεργεί 200 στρέµµατα καλαµπόκι, θα µπορούσε λοιπόν να πουλήσει 150 τόνους που ανταποκρίνονται στις αποδόσεις 100 στρεµµάτων µε 1,500 κιλά παραγωγή, στην τιµή των 254,74 ευρώ ο τόνος (38.212 ευρώ ρευστότητα). Αν το φθινόπωρο η φυσική αγορά πληρώνει 23 λεπτά το κιλό, τότε ο παραγωγός πουλάει τον καρπό, κλείνει την θέση του (αγοράζει πίσω τα συµβόλαια για τους 150 τόνους) στο χρηµατιστήριο το οποίο λογικά θα είναι πέριξ των 230 ευρώ ο τόνος (δηλαδή σε τιµή ίδια µε τη φυσική αγορά ή και πιο κάτω) και κρατά ο ίδιος τη διαφορά (στο παράδειγµα αυτό, ένα ποσό της τάξης των 4.000 ευρώ περίπου).

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts