Την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων ασφάλειας για την μη μετάδοση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων και στη χώρα μας, επισημαίνουν οι κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς η ζωονόσος έχει ήδη προσβάλλει πληθυσμούς στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε 13 χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο προσβολής των χοίρων από την Αφρικανική Πανώλη θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στους χοιροτρόφους καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα της χοιροτροφικής μονάδας, εντείνοντας την ανησυχία των χοιροτρόφων που κινδυνεύουν από σημαντικές οικονομικές απώλειες, καθώς δεν χορηγείται καμία αποζημίωση.

«Η νόσος δεν είναι μεταδοτική στους ανθρώπους και δεν διατρέχουν κίνδυνο σε περίπτωση κατανάλωσης κρέατος ζώου που έχει προσβληθεί. Μπορεί να σημαίνει όμως ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή για τους εκτροφείς χοίρων και για το λόγο αυτό λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου έως και να πετύχουμε την «εκρίζωση» της νόσου» σημείωσε στις 21 Αυγούστου, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Γιάννης Μπούρας.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts