Το 90% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης της ποικιλίας Ξινόμαυρου στην περιοχή βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας.

 

Ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα που επιτρέπει στους αμπελοκαλλιεργητές να παρακολουθούν την πορεία εξέλιξης της παραγωγής τους από τα κινητά τους τηλέφωνα και ενισχύει την εξωστρέφεια ανέπτυξαν και εφαρμόζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγών Γουμένισσας «Εύφορη Γη», τους οινοποιούς που δραστηριοποιούνται στο Κιλκίς και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Με τη βοήθεια αυτού του πρωτοποριακού ψηφιακού εργαλείου που αφορά στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα οι αμπελοκαλλιεργητές θα μπορούν να έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες που επικρατούν στο αμπέλι και τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, όπως υγρασία και θερμοκρασία εδάφους, υγρασία ατμόσφαιρας και θερμοκρασία αέρα. Στις άμεσες ωφέλειες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η καλύτερη διαχείριση της άρδευσης, των ασθενειών και συνολικά της καλλιέργειας.

Η παρουσίαση αυτού του ψηφιακού συστήματος πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιου Κεφαλά, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Γεωργαντά, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ερευνητικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οινοποιών, αμπελοκαλλιεργητών και στελεχών της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Τη σύμπραξη των φορέων για την ανάπτυξη του νέου αυτού ψηφιακού εργαλείου χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Το καινοτόμο αυτό έργο συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα», σημείωσε ο κ. Κεφαλάς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους γεωπόνους της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Βασίλη Ιωαννίδη, Νένα Παμπουκίδου και Τρύφωνα Σιάλδα, οι οποίοι εργάστηκαν μεθοδικά και αποτελεσματικά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.etheas.gr

Recommended Posts