Γαλακτοκομικά, κρέατα, αλιεύματα, μέλι. Προϊόντα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική οικονομία, με μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον και σε αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκτούν, πλέον, «ψηφιακό διαβατήριο».

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθίσταται εφεξής πολύ πιο εύκολο και γρήγορο το εξαγωγικό εμπόριο με 30 χώρες, ως προς τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ, οι παραγωγοί δεν χρειάζονται πλέον έγχαρτα δικαιολογητικά, ενώ με την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υπάρχει ισονομία και διαφάνεια, καθώς το σύστημα σύστημα δεν επιτρέπει παρανόηση και διαφορετική μεταχείριση.

Με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που απαιτούνται για την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για τις εξαγωγές, σε τρίτες χώρες, των προϊόντων ζωικής παραγωγής, πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας, προκύπτουν και άλλα σημαντικά οφέλη

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr θα παρέχονται ηλεκτρονικά συνολικά 120 διακριτές αιτήσεις κι ισάριθμα υγειονομικά πιστοποιητικά, για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες έχουν συναφθεί σχετικές διακρατικές συμφωνίες. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για περισσότερες από 23 από τις 30 χώρες στις οποίες εξάγουμε προϊόντα ζωικής παραγωγής, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ινδία. Όπως ανέφερε η κ. Αραμπατζή το 2019 συνολικά 600 επιχειρήσεις εξήγαγαν προϊόντα ζωικής παραγωγής, αξίας 175 εκατ. ευρω, ενώ στο 9μηνο του 2020 συνολικά 450 επιχειρήσεις έκαναν εξαγωγές τέτοιων προϊόντων.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας είναι πολλοί, καθώς προϊόντα ζωικής προέλευσης, παράγονται από ευάριθμο πλήθος επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα και απευθύνονται σε αγορές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστο Αποστολόπουλο, η πλατφόρμα αυτή «λύνει τα χέρια» των παραγωγών και αποτελεί μοντέλο λειτουργίας για τη δημόσια διοίκηση. Εξασφαλίζει ταχύτερη διεκπεραίωση, ισονομία και διαφάνεια, ενώ μπορούμε να γνωρίζουμε έγκαιρα τις χώρες όπου κατευθύνεται μεγάλο μέρος των εξαγωγών και οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν αποφάσεις για τις περαιτέρω εμπορικές κινήσεις τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts