Οι βιομηχανίες κομπόστας δηλώνουν ότι οι ποσότητες που παράγουμε είναι μεγάλες και ο διεθνής ανταγωνισμός αυξημένος, ενώ η εικόνα έγινε χειρότερη μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί βιώνουν ένα κλίμα ανασφάλειας και λένε ότι η φετινή μειωμένη παραγωγή θα έπρεπε να φέρει υψηλές τιμές.

«Από τις 18 Οκτωβρίου 2019 όποιο φορτίο ελληνικής κομπόστας φτάνει στην αγορά των ΗΠΑ έχει επιπλέον δασμούς», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), κ. Κώστας Αποστόλου. «Είχαμε δασμό 18% και τώρα λόγω της διαμάχης ΕΕ με ΗΠΑ έχουμε έναν επιπλέον δασμό 25%, δηλαδή έχουμε για την ελληνική κομπόστα συνολικό δασμό 43%. Οι Κινέζοι, που αποτελούν μια μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια αγορά, έχουν αυτή την στιγμή στην αγορά των ΗΠΑ δασμούς 43% (ίδιο με την Ελλάδα) και έτσι αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής κομπόστας, αφού έχουν χαμηλότερο κόστος και τιμή».

Όμως ευνοημένοι είναι και οι Αμερικάνοι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στην Καλιφόρνια υπάρχουν δύο μεγάλα εργοστάσια, τα οποία παράγουν ετησίως περίπου 260.000 τόνους κομπόστα ροδάκινου. Υπάρχει μια «δυναμική» καλλιέργεια και ένα «ισχυρό λόμπι» από τους περίπου 400 καλλιεργητές συμπύρηνου ροδάκινου, οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν εκτός αγοράς των ΗΠΑ την ελληνική κομπόστα που είναι πολύ ποιο ποιοτική και γευστική.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι και το 2000 είχαν προσπαθήσει οι Αμερικάνοι να επιβάλλουν υψηλούς δασμούς στην ελληνική κομπόστα με τον τότε νόμο Καρουζέλ (επέβαλλαν δασμούς λόγω της αντιδικίας με την ΕΕ για τα βοδινά με ορμόνες). Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Σημίτης, λόγω και της εμπειρίας του στο Υπουργείο Γεωργίας (από το 1981 ως το 1985), είχε συστήσει Επιτροπή Γεωργίας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και είχε πάρει επάνω του το θέμα και τελικά κατάφερε να αποσύρει η Αμερικάνικη κυβέρνηση τους πρόσθετους δασμούς.

Όσον αφορά τις εξαγωγές κομπόστας στις άλλες χώρες, αυτές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΕ και προσθέτει: «Επίσης γίνεται προσπάθεια για το «άνοιγμα» νέων αγορών. Εγκρίθηκε από την ΕΕ ένα πρόγραμμα που θα το κάνουμε σε συνεργασία με την Κύπρο και έχει στόχο τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Ακόμη έχουν εγκριθεί δύο προγράμματα προώθησης το ένα αφορά τις αγορές Ρωσίας και Λευκορωσίας και το άλλο την Λατινική Αμερική»/

«Ικανοποιητικά εξελίσσονται οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ», δηλώνει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής πωλήσεων του εργοστασίου κομπόστας ΑΕΣ – ΑΛΜΜΕ κ. Κωνσταντίνος Κασάπης. «Ποιοτικά η ελληνική κομπόστα είναι πολύ καλής ποιότητας έχουμε όμως αυξημένο ανταγωνισμό. Στην αγορά της Ευρώπης υπάρχει αυξημένη ζήτηση για κομπόστα ροδάκινου τον χειμώνα όταν έχει χαμηλές θερμοκρασίες», προσθέτει.

Ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχει γίνει η εξόφληση των παραγωγών για την φετινή παραγωγή. Οι παραγωγοί πληρώθηκαν μια προκαταβολή με την παράδοση του προϊόντος τους. Οι τιμές παραγωγού για την καλή ποιότητα συμπύρηνου ροδάκινου είναι φέτος στα 26 λεπτά το κιλό (από αυτά αφαιρούνται 1 λεπτό για τα μεταφορικά και 1-2 λεπτά για έξοδα συνεταιρισμού). Ροδάκινα που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα και δεν είναι εμπορεύσιμα πάνε για χυμό, κάποια εργοστάσια της περιοχής δίνουν 13 λεπτά το κιλό αλλά τα περισσότερα πληρώνουν 7 – 8 λεπτά.

Στην περιοχή της Κουλούρας δεν είχαμε μεγάλες ζημιές, μόνο ένα χαλάζι έπεσε αρχές Ιουλίου. Στις άλλες παραγωγικές περιοχές όμως έχουμε μεγάλες ζημιές. Μετά το ρώσικο εμπάργκο που έπληξε τα επιτραπέζια ροδάκινα έχουμε τους υψηλούς δασμούς των ΗΠΑ που πλήττουν το συμπύρηνο και θα φέρουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον στην καλλιέργεια.

Επίσης περιμένουν οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που είχαμε στην παραγωγή τον Ιούλιο. Συνάντηση θα έχουμε οι παραγωγοί αύριο Παρασκευή (1/11/2019), στη Βέροια, με τον υπουργό κ. Βορίδη όπου θα τεθούν όλα τα προβλήματα της καλλιέργειας. Επίσης θα υπάρξει σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη των αγροτών που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrotypos.gr

Recommended Posts