Σαν να μην έφταναν οι εξευτελιστικές τιμές, οι παραγωγοί αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με νέες ζημιές, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι παραγωγοί μανταρινιών και πορτοκαλιών της χώρας, αφενός λόγω των χαμηλών τιμών και της απουσίας ζήτησης, αφετέρου λόγω των προβλέψεων των μετεωρολόγων για παγωμένες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, οι οποίες απειλούν με μεγάλες ζημιές τόσο την ηρτημένη παραγωγή (π.χ. μανταρίνια Ορτανίκ, πορτοκάλια Βαλέντσια κ.λπ.), όσο και τα ίδια τα δέντρα.

Εκτός όλων αυτών, όμως μας ανέφεραν πολλοί παραγωγοί και συνεταιριστές, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, καθώς λόγω της καλοκαιρίας το προηγούμενο διάστημα, πολλά δέντρα έχουν ανθίσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με καταστροφή, αν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία.

Τον προβληματισμό του για την γενικότερη κατάσταση της αγοράς εξέφρασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ.. Λάμπρος Πόρκος, συνεταιριστής, αλλά και παραγωγός – έμπορος εσπεριδοειδών από το χωριό Στράτος Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και η συγκομιδή των Βαλέντσια είναι μπροστά, ενώ οι προγνώσεις για τον καιρό δεν είναι καθόλου καλές. Σύμφωνα με τον ίδιο και τα μανταρίνια Ορτανίκ τα πράγματα δεν πάνε καλά, ενώ ο κόσμος φοβάται τις χαμηλές θερμοκρασίες που έρχονται. Όπως μας είπε ο ίδιος, όποιος έχει ευχέρεια ρίχνει χαλκούς για προστασία, ενώ στα μικρά δέντρα μπορεί να τοποθετήσει και ειδικά καλύμματα προστασίας.

Ο κ. Χρήστος Μυτάκης καλλιεργεί εσπεριδοειδή στο Λεσίνι Μεσολογγίου και όπως μας λέει για τα μανταρίνια Ορτανίκ, ακόμα και τα βιολογικά υπάρχει στάση αναμονής από τους παραγωγούς και μικρό ενδιαφέρον από τους εμπόρους, οπότε οι περισσότεροι αγρότες, αναμένουν. Πόσο όμως να αναμένουν, διερωτάται ο ίδιος, δεδομένων προγνώσεων για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που αν όντως επικρατήσουν, είναι δεδομένο πως θα προκαλέσουν ζημιές τόσο στην ηρττημένη παραγωγή, όσο και στα δέντρα, που τα περισσότερα είναι… ανθισμένα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts