Πρόταση καταθέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ για εκπόνηση νέου προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα προτού δούμε άδεια ράφια.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν:

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το 10% ενώ η ανεργία θα σπάσει ένα νέο θλιβερό ρεκόρ οποίο σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θα είναι μεταξύ 26%-31,6%.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ δεν θα σταματούμε να ζητάμε την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό πρώτης γραμμής έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία τις υπηρεσίες που πρέπει.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα φιλοξενούν δηλώσεις συναδέλφων μας, της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες πολλές καλλιεργητικές εργασίες για τα ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια κ.α. έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ανεύρεσης εργατικού δυναμικού αφού η συγκομιδή τους βασίζεται σε αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες κυρίως από την Αλβανία.

Επειδή η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών από άλλα κράτη θα συνεχίσει είναι πλέον αδύνατο να βρεθεί το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό με τις ισχύουσες συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σπορά των περισσότερων καλλιεργειών όπως στα πεπόνια, καρπούζια αλλά και των αροτραίων καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι κ.α.

Σε αρκετές χώρες, όπως στην Γαλλία, Βρετανία και στην Γερμανία προτρέπουν τους πολίτες τους, που δεν εργάζονται λόγω πανδημίας, να καλύψουν παρόμοια κενά που δημιούργησαν οι εποχικοί εργάτες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Φεβρουάριο 2020 οι εγγεγραμμένοι εποχικοί στα αγροτικά ανέρχονται στους 17.971 .

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα στους ανέργους να εργαστούν στις καλλιέργειες αλλά και να δοθεί σημαντική ενίσχυση των αγροτών μέσω της ελάφρυνσης του κόστους απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την πρόσληψη ανέργων από τα μητρώα του αλλά και να χορηγήσει στους ανέργους ένα ποσοστό του ημερομισθίου που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 50%. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν οι εγγεγραμμένοι εποχικοί άνεργοι αγροτικού τομέα σε καθεστώς στήριξης, ενδεχομένως σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην τύχουν διπλής χρηματοδότησης για τον ίδιο λόγο οι ίδιες επιχειρήσεις ή αγρότες.

Με αυτήν την λύση θα πετύχουμε τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των κρατικών εσόδων αφού οι περισσότεροι εργάτες γης δεν κατέβαλλαν τους φόρους αλλά και οι αγρότες θα τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης αφού όλες οι πληρωμές θα γίνονται νομίμως και θα δηλώνονται στην εφορία.

Διαβάστε τη συνέχεια τουάρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts