Skip to content

Προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για την προώθηση της αγροοικολογίας

Προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. 

Η αγροοικολογία μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα της γεωργίας, ενισχύει την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, αποκαθιστά τη γονιμότητα του εδάφους, αποτρέπει τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και αυξάνει την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα των αγροκτημάτων με υγιεινά και προσβάσιμα τρόφιμα. Η γεωργία καλύπτει το ήμισυ του εδάφους της Ευρώπης και εκπέμπει το 10% των ετήσιων εκπομπών άνθρακα της ΕΕ.

Η συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είναι μια ευκαιρία για «πράσινη» γεωργική βιομηχανία, μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ, συμφωνούν τα μέλη.

Ο Guillaume Cros (FR /Greens), αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Occitanie-Pyrenees-Mediterranean και εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕτΠ για την αγροοικολογία , δήλωσε: «Η σημερινή πανδημία έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες του παγκοσμιοποιημένου συστήματος γεωργίας και τροφίμων. Η ευρωπαϊκή γεωργία χρειάζεται μια αγρονομική, κοινωνική και εδαφική μετάβαση που φέρνει μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα. Η αγροοικολογία είναι η απάντηση στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: γεωργία, ανάκτηση της βιοποικιλότητας, αποκατάσταση της γονιμότητας του εδάφους και ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας των αγροκτημάτων μας για την εξασφάλιση υγιών, τοπικών και προσιτών τροφίμων για όλους. Με βάση ένα δίκτυο αγροκτημάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους, η αγροοικολογία μπορεί επίσης να συμβάλει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την ΕΕ”.

Η ΕΤΠ επικροτεί το αίτημα για σημαντική μεταβολή της γεωργικής πολιτικής που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη στρατηγική Farm to Fork (F2F). Ωστόσο, η ΕτΠ ζητά από τον νέο νόμο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων να ενσωματώσει ένα δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για να ξεκινήσει μια πραγματική αγροοικολογική μετάβαση.

Με βάση τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, η Αγροοικολογία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, εάν οι άμεσες πληρωμές της ΚΑΠ παραμένουν κατανεμημένες ανά εκτάριο και όχι ανά ενεργό άτομο στη φάρμα. Η ΕΤΠ προτείνει μια σταδιακή μετάβαση από μια βασική πληρωμή ανά εκτάριο σε μια βασική πληρωμή που συνδέεται με τον αριθμό των ενεργών ατόμων και για τη διοχέτευση των άμεσων πληρωμών κατά προτεραιότητα σε μικρές και μεσαίες αγροοικολογικές εκμεταλλεύσεις.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι οι ακόλουθες:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια νέα οδηγία για τα γεωργικά εδάφη για να σταματήσει η μείωση της περιεκτικότητας σε οργανικές ύλες, να σταματήσει η διάβρωση και να δοθεί προτεραιότητα στη ζωή του εδάφους στις γεωργικές πρακτικές
  • Περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης μικρών αλυσίδων εφοδιασμού και μικρής κλίμακας μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
  • Η επέκταση των προστατευόμενων αγροτικών περιοχών, η δημιουργία αγροοικολογικών εκμεταλλεύσεων επίδειξης και τα εργαλεία για την παρακολούθηση της εφαρμογής της αγροοικολογικής μετάβασης
  • Νομοθεσία της ΕΕ για τον αποκλεισμό γενετικά τροποποιημένων ή μεταλλαξιογόνων σπόρων και τη διακοπή της εισαγωγής γεωργικών προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα κοινωνικής και περιβαλλοντικής παραγωγής.
  • Η εισαγωγή ενός συστήματος μπόνους και κυρώσεων στο πλαίσιο των οικολογικών συστημάτων της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Τα οικολογικά συστήματα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 30% των πόρων του πρώτου πυλώνα.
  • Διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων και του μετριασμού του κλίματος αλλάζοντας την τρέχουσα κτηνοτροφία σε ανθρώπινη κλίμακα, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελεύθερη εμβέλεια και αυτάρκεια στη διατροφή των ζώων.
  • Μείωση του ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) στα βιολογικά-τοπικά-εποχιακά προϊόντα μαζί με τα «τοπικά» κουπόνια γεύματος και την εισαγωγή σημαντικού ποσοστού τέτοιων προϊόντων στη μαζική εστίαση.
  • “Μακροχρόνιες συμβάσεις για αγροοικολογική καινοτομία” μεταξύ ομάδων αγροτών και τοπικών ή περιφερειακών αρχών.
  • Η ΕΕ θα συντονίσει και θα διευκολύνει ένα δίκτυο δήμων που θα δεσμευτούν να λάβουν μέτρα για την προώθηση ανθεκτικών, βιώσιμων γεωργικών και τροφίμων συστημάτων, ως το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Προέλευση: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts