Αντιμέτωποι με την επιβολή διοικητικού προστίμου θα είναι ιδιοκτήτες ζώων που προκαλούν αγροτικές φθορές.

Με διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται ότι θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είτε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους περιφερειών.

Σύμφωνα με τη διάταξη το ύψος του διοικητικού προστίμου διαμορφώνεται ως εξής:

α) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για πρώτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ.

β) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για δεύτερη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ.

γ) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για τρίτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

δ) Για κάθε επόμενη περίπτωση πλέον της τρίτης φοράς το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων ενημερώνεται για την παράβαση και την επιβολή προστίμου που του επεβλήθη με συστημένη επιστολή, οφείλει δε να εξοφλήσει το πρόστιμο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της. Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόστιμο δεν εξοφληθεί, το ποσό βεβαιώνεται από την κατά τόπον αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

«Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι η μείωση των περιστατικών αυθαιρεσίας εκ μέρους μερίδας κτηνοτρόφων οι οποίοι αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, τα οποία εν συνεχεία τρέφονται με καρπούς άλλων αγροκτημάτων στα οποία προκαλούν φθορές και κατά συνέπεια οικονομική ζημία για τους ιδιοκτήτες.

Ο άμεσος χαρακτήρας της επιβολής προστίμων σε βάρος των παραβατών, θα συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία των ιδιοκτητών των κτημάτων που υφίστανται φθορές και στη μείωση της σχετικής παραβατικής συμπεριφοράς», αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που συνοδεύει τη διάταξη.

«Είναι μια εύλογη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει το κενό που προκλήθηκε από την κατάργηση της αγροφυλακής, σε περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα», ανέφερε κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Η διάταξη λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και αντιμετωπίζει κυρίως ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας από τα διάφορα ζώα τα οποία προσβάλλουν και καταστρέφουν διάφορα αστικά ακίνητα και προκαλούν αγροτικές φθορές. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί και τη δική μου περιοχή την οποία εκπροσωπώ», ανέφερε και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης που επισήμανε ότι υπάρχουν τα αδέσποτα βοοειδή στη Μάνη, τα οποία προκαλούν φθορές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts